Вчені розповіли, які продукти запобігають старінню мозку
Вживання харчових волокон сприяє зниженню ризику запальних процесів у мозку. Для людини це допоможе зменшити ймовірність розвитку хвороби Альцгеймера та інших когнітивних порушень. Про це пише Канал 24, посилаючись на EurekAlert!.
Вчені Університету Ілінойса повідомили, що харчові волокна, що містяться в багатьох фруктах, овочах, бобових і кашах, сприяють зростанню і відновленню корисної мікрофлори в кишечнику.
Бактерії переробляють компоненти їжі, які не перетравлюються власними молекулами білка людини і виробляють коротколанцюгові жирні кислоти, включаючи бутират.
Для дослідження хвилюючого питання вчені розділили мишей на групи відповідно з віком і кількістю харчових волокон в кормі. Вчені оцінювали ступінь величини бутирату в крові гризунів і концентрацію запальних речовин у кишечнику.
Виявилося, що раціон харчування з високим вмістом харчових волокон значно підвищував рівень бутирату і зменшував запалення в кишечнику у старих гризунів.
Також вчені виявили, що під дією бутирату кількість білків, які завдавали шкоди нейронам, знижувалися. Подібний механізм існує і у людей, однак для підтвердження його наявності вчені планують провести нове дослідження.
Нагадаємо, що вчені дізналися, як батьківське харчування впливає на майбутнє потомство.
Раніше ми повідомляли, що учені виявили корисну властивість дорогоцінного металу.
А також, що науковці назвали симптоми раку, які з'являються за кілька років до початку хвороби.
Відео: Як розпізнати ознаки серцевого нападу і надати першу допомогу