ru ua

Українцям "підсовують" прострочені та отруйні продукти

Українцям "підсовують" прострочені та отруйні продукти Фото: Магазин (zt-dpss.gov)

Штраф за продаж прострочених продуктів лише від 17 до 100 гривень

Українцям продають прострочені та отруєні продукти харчування. Про це повідомив на прес-конференції виконавчий директор Всеукраїнської громадської організації "Союз споживачів України" Максим Несміянов.

"Ми постійно проводимо рейди по всіх містах. У всіх містах України продають зараз прострочене морозиво. Морозиво можна розділити, грубо кажучи, на м'які і тверді сорти. Те, що продають в стаканчиках, тобто твердих сортів, начебто, має бути захищене краще. Але у нього термін реалізації всього 10 місяців. Але часто сам виробник вказує на маркуванні термін зберігання - 1 рік. Це порушення. Такого простроченого багато морозива. Воно "повільно, але впевнено перейшов" в південні регіони, де зараз багато людей, відпочиваючих, у яких є попит", - заявив він.

"У підсумку вам продають морозиво, яким дуже легко отруїтися. При продажу навіть якісного морозива, його набирають ложками, які не миються. До кінця дня у будь-якому випадку ви отримуєте загрозу харчового отруєння. При цьому штраф за подібні порушення від 17 до 100 гривень. І навіть ці штрафи, як показує практика, ніхто не стягує", - розповів Несміянов.

Генеральный директор Української асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко заявив, що ситуація з продажем прострочених або неякісних продуктів харчування процвітає по всій Україні.

"Останній факт захворювання на ботулізм в Києві призвів до закриття 30% всіх точок з продажу рибної продукції. Але законодавства, яке б дозволило законно закрити ці торгові точки, немає. Адже досі діє мораторій на проведення перевірок малого та середнього бізнесу. Це призводить до того, що з одного боку, так, не можна кошмарити бізнес, він повинен працювати, але з іншого боку це призводить до того, що споживач у нас взагалі ніяк не захищений", - сказав він.

Як раніше повідомлялося, лікарі розповіли, які продукти краще не їсти після 35 років.