ua en ru

Американський журнал присвятив статтю українському борщу

Американський журнал присвятив статтю українському борщу Фото: Борщ (Instagram.com/ukraine)

Американська письменниця поділилася рецептом ідеального борщу

Американський журнал The New Yorker присвятив українському борщу окремий матеріал.

Автором цієї статті стала Ольга Геркулес, американка українського походження.

Ольга Геркулес – автор двох кулінарних книг в Америці. А з Україною її пов'язують спогади про дитинство.

Ольга розповіла про секрети приготування національної української страви, а також розповіла безліч варіантів борщу, який готують у багатьох інших країнах.

Серед різних варіантів борщу письменниця опублікувала і рецепт "Babushka Lusia's Ukrainian Winter Borscht", що в перекладі звучить як "Український зимовий борщ бабусі Люсі".

Американка розповіла, що борщ їдять не тільки в Україні, а й у всіх країнах Східної Європи, і на всій території Росії, в тому числі на Кавказі та на островах Сахаліну.

Більшість іноземців, які люблять і готують борщ – знають про нього завдяки родичам, друзям або корінням в Україні.

Сама Ольга Геркулес – не тільки автор кулінарних книг, але і шеф-кухар.

В якийсь момент дівчина серйозно зайнялася вивченням походження борщу, його видів, варіацій у різних країнах і способів застосування. Наприклад, у Польщі, за її словами, приймають відразу три варіанти цієї страви: українська, російська (менш насичений) та святковий (яскраво-червоний, нагадує консоме з буряків). У Грузії в борщ додають гострі спеції.

"Одного разу в мою пошту прибув незвичайний лист: дослідження, проведене російським вченим з історії борщу. Я не пам'ятаю всіх деталей статті, і мій переклад був загублений у часі, але один опис залишився зі мною назавжди: борщ на початку дев'ятнадцятого століття, зроблений для російського царя, складався з трьох інгредієнтів, змішаних разом – це була телятина, гриби і сушений чорнослив, з кислими вишнями, використовуваними для кислотності замість помідорів, які ще не були поширені у російській кухні. Це звучало як самий розкішний фундамент борщу, який я могла собі уявити. З тих пір я стала автором куховарської книги, і, досліджуючи різновиди борщу, я виявила вражаючий діапазон продуктів", - розповіла автор статті.

До речі, названа найпопулярніша страва в їдальні Верховної Ради.