Українці після початку повномасштабного вторгнення Росії зізнаються, що стали частіше заїдати стрес різними смаколиками. Але більшість продуктів з такого списку шкодить здоров'ю і сприяє набору зайвої ваги. А організм отримує подвійне навантаження.
Але виявляється є продукти, якими можна "заїдати" стрес без шкоди для здоров'я. Про це розповіли фахівці платформи "Бережи собі".
Насправді не існує продуктів, які могли б зняти напругу і заспокоїти за кілька хвилин. Піца, снеки та морозиво - не вихід, оскільки вони не тільки додадуть вагу, але і сприяють загостренню стресу.
Однак є продукти, які добре впливають на нервову систему і допомагають знизити нервову напругу.
У субпродуктах повно вітаміну в, який дуже потрібен для контролю стресу. У яйцях є вітаміни, мінерали, амінокислоти та антиоксиданти, а ще вони джерело вітаміну В4.
Жирна риба насичена жирною кислотою омега-3, яка допомагає тримати в нормі когнітивні функції та психічне здоров'я.
Петрушка насичена каротиноїдами, флавоноїдами та фітонцидами - натуральними антиоксидантами, які захищають від оксидативного стресу.
У часнику є багато сполук сірки, які допомагають підвищити рівень глутатіону. Цей антиоксидант стоїть в першій лінії захисту організму від стресу.
У кунжутній пасті (тахіні) є амінокислоти L-триптофану. У насінні вітаміни Е, групи В, магній, марганець, селен, цинк і мідь.
Ромашка з давніх часів використовується як головний природний антистрес, а в броколі повно магнію, вітаміну З і фолату, які борються з симптомами депресії.
Чорниця багата на флавоноїди й ця ягода дає потужну протизапальну і нейропротекторну дію.
До речі, раніше ми писали, що лікарі назвали п'ять неочевидних причин болю в голові вранці.
А ще ми розповідали про те, якими продуктами харчувалися українці 300 років тому.