Не паска: як раніше українці називали великодній хліб

Не паска: як раніше українці називали великодній хліб
Фото: Паски (facebook.com/frayerka.lviv)

Святковий хліб нагадував велику буханку круглої форми

Раніше на свято Великодня українці пекли спеціальний великий хліб з символічним орнаментом. Про це повідомила дослідниця української кухні Олена Брайченко, передає "Громадське радіо".

"Паскою раніше називали якраз святковий хліб, і це було дійсно щось схоже на велику буханку хліба круглої форми. А те, що сьогодні ми маємо на увазі під паскою, де йдуть родзинки, прянощі, то ця випічка називалася "баба". Сьогодні ми не побачимо в рекламних проспектах цю назву. Але раніше, коли говорили "я печу бабу", то це означало, що пекли паску, яку ми сьогодні їмо", - сказала вона.

За словами Брайченко, тоді паска представляла з себе трохи інший продукт, за допомогою якого можна було визначити заможність сім'ї.

"Паска – це був великий хліб з символічним орнаментом. У багатих – з білого хліба, а у бідних – з житнього", - підкреслила дослідниця.

До речі, тернопільський музей "Лемківське село" в Монастириську взявся за створення найбільшого великоднього кошика близько 2 тижнів тому. Прототипом для створення рекордної інсталяції послужив Лемківський кошик.

Його исота досягає 150 см, а ширина — більше 2 метрів. Для створення ємності працівникам музею знадобився цілий віз прутів лози.

Прототипом послужила створений в ХХ столітті Лемківський кошик. У ньому традиційно знаходились продукти, які святили у церкві на Великдень мешканці села: лемківська паска "баба з косою з тіста", сир з солодкого молока, ковбаси, яйця, олія, плетінка, хрін і сало. Всі ці продукти були створені на основі каркасних конструкцій, після чого обклеєні папером і розмальовані. Особливе місце в кошику посідають писанки.

On Top
Продовжуючи переглядати www.rbc.ua, ви підтверджуєте, що ознайомилися з Правилами користування сайтом, і погоджуєтеся з Політикою конфіденційності
Пропустити Погоджуюся