Знизити ризик розвитку раку: Супрун дала рекомендації, як це зробити
В. о. міністра дала українцям практичні поради
Виконуюча обов'язки міністра охорони здоров'я України Уляна Супрун нагадала українцям про методи профілактики розвитку онкологічних захворювань. Свої рекомендації Супрун опублікувала на сторінці в Facebook.
Уляна Супрун розповіла, що розвиток раку у людей пов'язаний з багатьма факторами, але зазначила, що є деякі запобіжні заходи, які зможуть знизити ризик виникнення цього страшного захворювання.
"Ймовірність розвитку раку у окремої людини залежить від різних факторів - генетики, способу життя, навколишнього середовища, історії інших хвороб, раціону, виду діяльності, наявності дітей і багатьох інших факторів. Утім, кожен особисто може істотно знизити ризики захворіти раком за допомогою здорового способу життя", - написала в. о. міністра.
Вона дала кілька порад, які допоможуть українцям подбати про себе. В першу чергу, Уляна Супрун порекомендувала уникати сонячних опіків, тривалого перебування на сонці і соляріїв.
"Фонд раку шкіри рекомендує кожному, незалежно від кольору шкіри, використовувати сонцезахисний крем не тільки в період спеки, але і протягом усього року. Це істотно знижує ймовірність розвитку раку шкіри, а також появи зморшок та сухості шкіри", - зазначила Супрун.
Вона нагадала про важливість дотримання графіка вакцинації і пояснила, навіщо це потрібно.
"Своєчасна вакцинація від вірусу гепатиту В може запобігти раку печінки, якщо не буде інших факторів ризику (наприклад, надмірного вживання алкоголю). Вакцинація від вірусу папіломи майже повністю захищає від розвитку раку шийки матки у жінок і раку гортані у чоловіків", - розповіла в. о. міністра.
Уляна Супрун порекомендувала відмовитися від шкідливих звичок, які збільшують ймовірність розвитку деяких видів раку.
"Чим менше алкоголю ми споживаємо, тим менше ймовірність ряду типів раку-молочної залози, печінки, підшлункової залози, прямої кишки. Куріння, особливо у генетично схильних людей, в пізньому віці може викликати рак легенів, а також збільшує ймовірність інших типів раку (стравоходу, гортані, ротової порожнини, горла, нирок, сечового міхура)", - повідомила Супрун.
Також вона нагадала про те, як важливо стежити за своїм раціоном харчування і вживати продукти, які захищають організм від токсинів.
"Стежте за раціоном. Сьогодні навіть говорять про протипухлинну дієту. Вона включає в себе моркву, помідори, ожину, малину, горіхи, синій виноград, яблука, і всі різновиди капусти. Такі овочі та фрукти захищають наш організм від вільних радикалів і токсинів, які можуть викликати рак", - зазначила в. о. міністра.
Також вона порекомендувала дотримуватися правил безпеки на виробництві і в сільському господарстві.
"Правильно транспортуйте, зберігайте і слідкуйте за дозуванням потенційно шкідливих для людини речовин, наприклад, пестицидів. Це суттєво захищає від дії хімічних канцерогенів", - розповіла Супрун і нагадала, що потрібно регулярно проходити обстеження і консультуватися з лікарем, щоб не пропустити перші симптоми.
"Якщо ви ще не почали вести спосіб життя, який зменшує ризик захворіти на рак - подумайте про це вже. Пам'ятайте, профілактика раку дає на 50% більше шансів не захворіти", - резюмувала Уляна Супрун.
Скріншот поста (facebook.com/ulanasuprun)
Нагадаємо, раніше ми писали про те, що Уляна Супрун розповіла про важливість сюсюкання з малюками.
А також розповідали про те, що Супрун нагадала про відповідальне застосуванні антибіотиків.
Відео: РБК-Україна