Медики радять не вживати в'ялену рибу
В Україні стрімко поширюється смертельне захворювання на ботулізм. Воно пов'язане з вживанням в їжу рибної продукції.
Як повідомляє прес-служба Держпродпотребслужби, випадок захворювання на ботулізм жительки села Нікольське Полтавської області пов'язаний з продукцією виробництва ФОП Сидоренко І.С., який здійснює свою діяльність в Черкасах.
У рибному цеху ФОП пройшли перевірки, під час яких було встановлено, що будь-які відомості щодо виробництва в'яленої риби відсутні. Як з'ясувалося, в документах на рибу підпис та печатка підроблені.
Також зафіксований випадок захворювання і у мешканки міста Дніпрорудне Запорізької області.
Нагадаємо, що у вінницькій лікарні борються за життя батька і сина, які поїли в'яленого карася того ж виробника, продукція якого вже погубила одного киянина. Сім'я Шевчуків з'їла пів рибини, але отрути в ній було стільки, що лікарі ледве врятували чоловіків.
Ботулізм являє собою небезпечне інфекційне захворювання, що розвивається в результаті попадання в людський організм продукту життєдіяльності бактерії Clostridium botulinum - ботулінічного токсину.
Хвороба зустрічається в наші дні досить рідко, фіксується близько 1000 випадків на рік у всьому світі. Захворювання продовжує залишатися смертельно небезпечним. Основний його джерело їжа, хоча виділяються і інші.
До речі, прокуратура завела справу за фактом спалаху ботулізму в Україні.