Українці гинуть від хвороб серця: Супрун пояснила, що ми робимо не так
Уляна Супрун пояснила, як раціон харчування пов'язаний з хворобами серця
Уляна Супрун розповіла, що Україна посіла перше місце в Європі за кількістю смертей від хвороб серцево-судинної системи. Вона пояснила, що хвороби серця в першу чергу пов'язані з постійним раціоном харчування і пояснила, які продукти шкодять українцям і чим їх можна замінити. Про це вона написала на своїй сторінці в соціальній мережі Facebook.
Уляна Супрун зазначила, що українці споживають дуже багато хліба, солодощів, солі, олії та алкоголю. А от фрукти, цільнозернові злаки, бобові, горіхи і риба присутні в дуже невеликій кількості.
Надлишок білого хліба в раціоні – це надлишок солі, стрибки цукру і зайва вага. Також у хлібі немає клітковини і вітамінів групи В, які нормалізують роботу кишечника. Вона порадила замінити звичайний хліб на цільнозерновий, звичайну муку на цільнозернову з високим вмістом клітковини та включити в раціон фрукти, овочі, сою і бобові, в яких також багато клітковини.
Солодощі знижують чутливість тканин до інсуліну, додають зайву вагу, а цукор осідає на капілярах, що робить їх слабкими. Також солодощі – це джерело порожніх калорій.
Супрун нагадала, що добова норма цукру не повинна перевищувати 32-50 грам (5 чайних ложок). Вона порадила пити чай і каву без цукру, а якщо не виходить – то не використовувати в раціоні додаткові солодощі.
Також в раціоні українців дуже мало фруктів, які є джерелом вітамінів, клітковини і володіють необхідними мікроелементами для роботи серця. Супрун написала, що добова норма фруктів повинна бути не менше 300 грам. Найкращий варіант – це свіжі або морожені фрукти.
Також вона порекомендувала уникати вершкові соуси для овочів, паніровані смажені або овочі у паніровці, карамелізовані або зацукровані фрукти.
Ще одне джерело проблем – це велика кількість смаженої їжі, особливо на соняшниковій олії. Саме це масло підвищує ризик розвитку хвороб серця. В ньому багато ненасичених жирних кислот і постійне вживання сприяє розвитку атеросклерозу.
Вона порадила замість смаження – тушкувати продукти і запікати, і використовувати для готування оливкову олія, вершкове масло або жир.
Ковбасні вироби, які містять сіль, зайві насичені жири і канцерогени, Супрун порадила замінити птицею, рибою, молочними продуктами та бобовими. Від ковбаси варто відмовитися повністю або звести її вживання до трьох разів у тиждень і не більше 50 грам за один прийом.
Уляна Супрун нагадала, що безпечної дози алкоголю не існує, а навіть невелика його кількість піднімає рівень тригліциридів в крові. Це веде до появи жирів, розвитку атеросклерозу, ризику високого тиску, аритмії, серцевої недостатності і раптової зупинки серця.
Нагадаємо, раніше ми повідомляли про те, що Супрун відповіла на найпопулярніші питання про небезпечну хворобу.
А також розповідали про те, що Супрун відкрила шокуючий зв'язок між алкоголем і хорошою пам'яттю.