Добірка рецептів смачних кулічів та сирних пасок
Кулічі та паски – традиційні символи свята Воскресіння Христового, найулюбленіші ласощі дорослих і дітей. Ароматний здобний куліч є головною стравою на пасхальному столі та в кошику, який несуть рано вранці освятити церкву.
Сирна паска – не менш смачне святкове блюдо. У матеріалі Styler ви дізнаєтеся найвдаліший і простий рецепт паски, відео покроково зробить процес приготування легким і зрозумілим. Також ми запропонуємо оригінальні рецепти пасок, які готують в різних країнах до Великодня.
Цей рецепт є традиційним для слов'янської кухні, господині ним користувалися протягом багатьох століть. Форма даної страви у вигляді піраміди символізує Голгофу, де розіп'яли Ісуса, а її смак уособлює солодкість життя в райському саду.
Для приготування сирної паски використовують спеціальну роз'ємну форму. Найчастіше на стінки даної форми нанесено святковий орнамент. Отже, для приготування вам будуть потрібні наступні інгредієнти:
Попередньо необхідно покласти сир під гніт не менше ніж на 12 годин. Форму вистелити подвійним шаром марлевої тканини, залишивши зверху лоскут марлі, щоб накрити сир. Промити і просушити родзинки, додати віджатий сир, пропустити масу через сито або перемолоти в блендері. Потім потрібно обсмажити мигдаль, волоські горіхи подрібнити їх.
Жовтки відокремити від білків. Збити білки в міцну піну, поступово вводячи 200 г цукру. Жовтки розтерти з цукром і ваніліном.
Розтопіть вершкове масло і змішайте всі вищеперелічені інгредієнти. Викладіть масу в каструлю і варіть на повільному вогні, постійно помішуючи дерев'яною ложкою. Через 7 хвилин зніміть з вогню, продовжуючи часто перемішувати за годинниковою стрілкою.
Коли сирна маса стане теплою, перекладіть її у форми з марлею. Кожну форму поставте в блюдо, куди буде стікати рідина. Залиште страву у формах на ніч.
Вранці злийте сироватку, накрийте формочки зверху брусочками-кришками, поставте на них вантаж і приберіть в холодне місце на 32-36 годин. Через цей час, зніміть гніт, переверніть форми на тарілку і розберіть їх. Готову сирну паску прикрасьте цукатами і подавайте до столу.
Приготування святкових страв досить трудомісткий і виснажливий процес. На відміну від здобних пасок, найпростіші рецепти паски сирної навіть не вимагають випічки.
Інгредієнти:
1 кг сиру, 200 г вершкового масла, 250 г сметани, банка згущеного молока, пів склянки цукру, а також родзинки, горіхи, ванілін і цукати за смаком.
Процес приготування:
Корисна порада: в якості вантажу можна використовувати щільний поліетиленовий пакет з водою.
Пропонуємо вам покроковий відео-рецепт приготування сирної паски:
Видео: Простий рецепт сирної паски (YouTube-канал HobbyArt)
Якщо ви хочете здивувати близьких незвичайною паскою, рекомендуємо оригінальний рецепт з цитрусами і східними спеціями. Для чотирьох формочок по 250г вам знадобиться наступна кількість продуктів:
Щоб позбутися від грудочок, сир пропустіть через сито або подрібніть в однорідну масу у блендері. Додайте до сиру збиті яйця, родзинки, масло, цукор, ванілін за смаком.
У сирну масу натріть лимонну цедру, подрібнені зернятка кардамону і перемішайте. Форму для паски застеліть марлею. Якщо ви візьмете бавовняну тканину і зробите на ній складки, паска вийде з візерунком. Викладіть приготовану масу у форму, добре утрамбуйте, накрийте зверху марлею і поставте під гніт в холодильник на ніч.
Готову паску потрібно перевернути на блюдо і прикрасити за бажанням горіхами, цукатами або шматочками мармеладу.
Куліч є особливим видом пасхального хліба, що випікається в печі або в духовці із здобного тіста. Традиційний куліч повинен бути високим, прикрашеним зверху шапочкою з білої глазурі.
Пропонуємо вам перевірений часом рецепт куліча в духовці з енциклопедії старовинного кухарського мистецтва.
Інгредієнти:
Етапи приготування:
Інгредієнти:
Процес приготування:
1. Білки збиваємо з дрібкою солі на низькій швидкості міксера до пишної піни, потрохи додаємо цукор і ванілін, продовжуючи збивати. Вливаємо сік з одного лимона, додаємо сушену цедру і ще хвилин 5 все добре збиваємо.
2. Борошно в окремій мисці змішуємо з розпушувачем. Масло розтоплюємо на слабкому вогні і охолоджуємо. Підігріваємо молоко.
3. Тепле молоко виливаємо в білки, потім розтоплене вершкове масло і все перемішуємо. Просіваємо борошно з розпушувачем і вимішуємо тісто рухами лопатки зверху-вниз. Можна додати улюблені сухофрукти, родзинки або цукати.
4. Форму змащуємо олією, присипаємо борошном і виливаємо в неї тісто.
5. Печемо при 180 градусах приблизно 1 годину.
6. Прикрашаємо за бажанням білою або шоколадною глазур'ю.
У Болгарії на Воскресіння Христове господині печуть козунаки – здобні плетені булки у формі вінка. В середину козунака укладають фарбовані яйця.
У результаті виходить оригінальна їстівна пасхальна композиція, яка стане головною прикрасою столу. Якщо ви хочете урізноманітнити меню на свято Пасхи, рецепти покроково болгарських вінків-козунаків дивіться у відео нижче.
Видео: Покроковий рецепт приготування пасхальної плетінки (YouTube-канал Домашние хлопоты)
До речі, 13 квітня православні віруючі святкують важливе передвеликоднє свято - Чистий четвер, про традиції, звичаї, яких потрібно дотримуватися у цей день читайте в нашому матеріалі.