Кавун допомагає худнути: експерт розповіла про корисні властивості ягоди
Дієтолог пояснила небезпеку кавунової дієти
Відомий лікар-дієтолог Катерина Толстікова розповів, чим корисні кавуни і кому їх варто включити в раціон. Про це експерт написала на своїй сторінці в Instagram.
Вона повідомила, що в кавуні міститься дуже багато важливих мікроелементів і вітамінів.
"Кавун є цінним джерелом природних антиоксидантів, особливо лікопіну, аскорбінової кислоти та цитруліну. Ці функціональні інгредієнти стоять на сторожі хронічних проблем зі здоров'ям, таких як онкологія, серцево-судинні захворювання", - написала дієтолог.
Вона пояснила, що свій червоний колір кавун набуває завдяки лікопину і кавун – дуже низькокалорійний продукт.
"Завдяки лікопину кавун набуває червоний колір (як помідор), а ось дині мають більше бета-каротину, молекули, які містяться в моркві. Враховуючи склад, 100 г кавуна становить 30 ккал. Він містить майже 92% води і 7,55% вуглеводів, з яких 6,2% є цукрами і 0,4% харчових волокон", - повідомила Толстікова.
Вона зазначила, що відмінність помідора і кавуна в тому, що кавун потрібно їсти свіжим, а рівень лікопіну у кавуна збільшується.
"Відмінність лікопіну з помідора й кавуна в тому, що помідор потрібно термічно обробити для більшого засвоєння цієї молекули організмом, а ось кавун бажано їсти свіжим! При чому зберігання кавуна при температурі 13-21С – збільшує кількість лікопіну у 11-40%, а бета-каротину – в 50-139%, інші фрукти при таких температурах в кількості бета-каротину не змінювалися!" - пише лікар-дієтолог.
Дієтолог Катерина Толстікова (фото: instagram.com/dr.tolstikova)
Толстікова рекомендує вживати кавун тим, у кого є проблеми із зайвою вагою і спортсменам. Однак зазначає, що його можна їсти тільки вранці і вдень.
"Тим, хто має надлишкову вага, проблеми з рівнем глюкози в крові, інсулін-резистентність, кавун можна і треба включати в харчування, але в помірних кількостях до 500 г/добу, враховуючи, що решта раціон теж збалансований! До речі, на замітку триатлонистам і всім, у кого високе фізичне навантаження: завдяки тому, що в кавуні є L-цитрулін, добре активуються шляхи аргінін/оксид азоту, тим самим допомагаючи краще переносити такі навантаження і добре відновлюватися після них. Тим, хто худне можна до 500 грамів кавуна на добу. Тим, хто не худне, можна до 1-1.5 кг, з урахуванням збалансованого харчування. Кавун можна їсти на сніданок, обід або перекус, перед сном не можна", - рекомендує спеціаліст.
Крім того, Толстікова повідомила, що кавунова дієта – це погано, так як це може призвести до збою гормонів.
"Кавунова дієта, як і всі інші монодієти - це погано, так як організм не отримує достатню кількість потрібних речовин. Тим більше такі дні дуже малокалорійні, тому ви худнете за рахунок втрати рідини і м'язової маси. Чим довше ви на монодиетах, тим більше виникає порушення харчової поведінки і збій гормонів, що веде до переїдання і набору ваги", - пише дієтолог.
До речі, раніше ми повідомляли про те, що вчені розповіли, як недосип пов'язаний з ожирінням.
А також писали про те, що дієтолог пояснила, чим корисна зелень.
Відео: РБК-Україна