ua en ru

Дієтолог назвала несподівану причину розвитку атеросклерозу

Дієтолог назвала несподівану причину розвитку атеросклерозу Фото: Дієтолог Оксана Скиталінська (facebook.com/O.Skytalinska)

Жирна їжа – зовсім не головна причина появи хвороби

Багато людей думають, що до високого рівня холестерину в крові насамперед призводять жири. Але насправді це зовсім не так, говорить відома дієтолог Оксана Скиталінська. Таку думку вона висловила в інтерв'ю для Styler.

“Перша і найголовніша причина, яка викликає атеросклероз – це цукор (глюкоза і фруктоза) — рідкий (магазинні лимонади, кваси, і нектари фруктові соки, а також випічка з білої муки і цукерки. Також - велика кількість меду. Багато людей часто замінюють цукор, тому що думають, що він корисніший. Це не так. Мед корисний тільки в маленьких дозах. Атеросклероз розвивається і тоді, коли люди літрами п'ють молоко і думають, що це також дуже добре", - розповідає Оксана Скиталінська.

Коли ви здали аналіз крові і виявили, що маєте підвищений рівень холестерину, або ж підвищений ризик його виникнення, в першу чергу з раціону потрібно виключити всі продукти, які містять глюкозу і фруктозу: це всі вироби з борошна, всі солодощі і солодкі напої, в тому числі - фруктові соки, радить дієтолог.Дієтолог назвала несподівану причину розвитку атеросклерозуФото: Щоб принести користь організму, жовток яйця повинен бути рідким pixabay.com - Myriams-Fotos)

При цьому яйця вважаються продуктом, які не підвищують рівень холестерину в крові, додає лікар. За її словами, яйця корисні, якщо з'їсти їх не більше 1-2 в день. При цьому вони повинні бути зварені так, щоб жовток був м'яким. Тоді вони принесуть користь, а не шкоду.

“По-друге, потрібно збагатити раціон продуктами, що містять вітаміни групи В. Це горіхи, гречка, висівки. Також включити продукти, багаті магнієм. Це какао, чорний шоколад, горіхи. Окрема група - омега-3 жирні кислоти. Їх багато в морській рибі. Її слід вживати 2-3 рази в тиждень. Наприклад, оселедець, скумбрію, або дикий лосось. Також - омега-3 в капсулах, але в незначних кількостях, оскільки надлишок омега-3 викликає їх окислення в організмі. А також рослинні омега-3 жири: насіння льону, чіа, горіхи. І обов'язково треба багато рухатися, постійно ходити", - каже Скиталінська.

Повну версію интервью з відомим дієтологом читайте на сайті Styler.