Дієтологи назвали головну небезпеку грибів
В грибах накопичуються важкі метали
Дієтологи розповіли, чим небезпечні гриби, незважаючи на великий вміст в них білка і малу калорійність. У них багато вітамінів, макроелементів. Про це повідомляє РИА Новости.
"Незважаючи на високий вміст білка, гриби не вважаються дієтичним продуктом. Їх ніколи не використовують у лікувальному харчуванні. Вони протипоказані страждаючим захворюваннями шлунково-кишкового тракту, а здоровим рекомендується обмежувати вживання грибів, не більше 50-100 грамів в день", — розповів виданню лікар.
Живиться гриб всією поверхнею міцелію, і те, що було в ґрунті на площі в сотні квадратних метрів, концентрується в плодових тілах. Іноді ці речовини дуже небезпечні.
Перш за все, мова йде про важкі метали (кадмии, ртуть, свинець, мідь, марганець), радіонуклідах і пестициди, дуже небезпечних для здоров'я людини. Як правило, рівень вмісту важких металів у плодових тілах грибів в кілька разів вище, ніж у ґрунті, на якій вони ростуть. Наприклад, ртуті у грибах може бути в 550 разів більше, ніж у грунті. І найчастіше цей метал виявляють у білих грибах (Boletus edulis). Мідь накопичується в чорному грузде (Lactarius necator), а гриб-парасолька (Macrolepiota) особливо швидко вбирає кадмій.
Рекомендується збирати гриби вдалині від міст і магістралей, в екологічно чистих районах. Не збирайте гриби в лісі, який знаходиться менш ніж 500 метрів від дороги.
Читайте також, як вчені розповіли про незвичайні властивості грейпфрута.
Топ-10 розвінчаних міфів від Уляни Супрун (видео:STYLER.rbc.ua)