Ворог чи друг: чим корисний і шкідливий цукор в раціоні
Лікарі розповіли, в яких кількостях цукор починає приносити шкоду організму
Ласуни не можуть від нього відмовитися, а прихильники здорового способу життя настійно рекомендують зовсім виключити з раціону. Цукор – друг або ворог? Як же слід ставитись до його присутності в їжі?
Цукор, або сахароза – це в першу чергу вуглевод, який природним шляхом утворюється в кожному фрукті або овочі. Це основний продукт фотосинтезу, завдяки якому рослини трансформують сонячну енергію в поживні речовини.
Фото: Після прийому їжі сахароза розщеплюється на фруктозу і глюкозу (pixabay.com)
Вуглеводи,в тому числі цукор, є невід'ємною частиною здорового раціону. Це основні джерела енергії для роботи мозку і м'язів, а також підтримки функціонування кожної клітини організму. З 1 граму вуглеводів організм отримує 4 ккал енергії. Так, наприклад, мозку і м'язам в середньому необхідно 360 ккал в день, а ниркам і серцю – 120.
Що відбувається з цукром в організмі?
Після прийому їжі сахароза розщеплюється на фруктозу і глюкозу. Остання стимулює підшлункову залозу виробляти інсулін. Це "відкриває" клітини для проникнення глюкози і подальшого метаболізму для отримання енергії. Фруктозу в процесі травлення печінка може перетворювати в глюкозу або жири. В залежності від потреб організму глюкоза і жири виділяються в кров або зберігаються в печінці у вигляді глікогену.
Види цукру
Цукор добувають з цукрового буряку та тростини. Коригуючи процес очищення, кристалізації і сушіння, виробники отримують різні види продукту.
Фото: Денна норма споживання цукру за версією експертів Doitnow.com.ua (прес-служба)
Кількість, що залишилася, або доданої в технологічному процесі меляси (патоки) визначає колір, надає карамельний смак і впливає на ступінь вологості. Так на полицях супермаркетів з'являються мусковадо (неочищений цукор) або демерара (частково очищений тростинний цукор). А, наприклад, шліфований цукор дуже популярний серед кондитерів. Його кристали відбивають світло, що буквально надає солодким виробам виблискуючого вигляду.
Цукор в раціоні: чи існує норма?
Здорове харчування і підтримання ваги в нормі - це профілактика найбільш небезпечних захворювань: серцево-судинних, діабету і раку, нагадують у МОЗ.
З іншого боку, відома дієтолог Оксана Скиталінська підкреслює: цукор варто припинити вживати повністю. На її думку, систематичне вживання цукру веде до того, що людина може отримати цілий "букет" хвороб.
Фото: Всім, навіть здоровим людям, треба виключити з раціону весь цукор, всі солодкі соки, вважає Оксана Скиталінська (pixabay.com)
"На жаль, кожна друга людина має ті чи інші форми інсулінорезистентності. Перші кроки до цього з'являються ще тоді, коли ми даємо своїм діткам солодкі кашки, коли купуємо їм солодкі соки з трубочками, коли дітки наїдаються з пакетиків, які їм приносять Діди Морози та Снігуроньки на свята. Ще тоді все починає вести до інсулінорезистентності", - пояснює Оксана Скиталінська.
Всім, навіть здоровим людям, треба виключити з раціону увесь цукор, всі солодкі соки, всі перетерті з цукром ягоди, всі компоти, впевнена вона.
"Ніякого доданого цукру в нашому раціоні не повинно бути. Увесь цей цукор замінюємо на овочі. Не дарма кажуть: найкращий фрукт - це овоч", - пояснює лікар.
Людина може навіть не знати про проблеми в організмі
Всупереч тому, що природний підсолоджувач містить всього 15 ккал у чайній ложці, у великих кількостях він шкідливий. Так, надлишок глюкози в крові трансформується в ліпідний запас в жировій тканині. Це може призвести до проблем із зайвою вагою, порушення гормонального фону і до ряду інших наслідків, в тому числі і цукрового діабету II типу.
Людям з цим діагнозом доводиться відмовлятися від вживання цукру зовсім, адже їх організм не справляється з метаболізмом глюкози. При цьому людина може навіть не знати про проблеми в організмі, поки хвороба "тихо" прогресує.
Дізнатися про те, чи знаходитеся ви в групі ризику розвитку цукрового діабету II типу можна на сайті doitnow.com.ua в рамках Всеукраїнського проекту з профілактики діабету "Почни сьогодні". Інтерактивний видеотест допоможе визначити стан здоров'я.
Фото: Кількість цукру, яку ви вживаєте, варто контролювати (pixabay.com)
Важливо вчасно запобігти хворобі, якщо ризик існує. Адже при діабеті чутливість клітин до інсуліну знижується. В результаті, глюкоза не потрапляє всередину клітин, не засвоюється і не перетворюється на необхідну енергію. Наслідки цукрового діабету II типу дуже серйозні: інсульти, інфаркти, сліпота, ампутація кінцівок.
Ми любимо "цукрові" моменти життя – дні народження з тортиками або День Святого Валентина з шоколадками. Солодкість викликає теплі спогади і приносить задоволення. Але кількість цукру, яку ви вживаєте, завжди варто контролювати.
Як контролювати цукор?
За усередненими показниками, здоровій людині з рівнем цукру в межах норми лікарі рекомендують вживати не більше 25 грамів цукру в день. Тому при наступному відвідуванні супермаркету будьте уважні і обов'язково перевіряйте:
- загальна кількість вуглеводів
- склад продукту
На етикетці інгредієнти вказуються у порядку зменшення. Тобто, якщо загальна кількість вуглеводів становить 50 грамів, а на першому місці в списку інгредієнтів – цукор, будьте впевнені, що добову норму ви вже виконали". Виробник також може вказати і точну кількість "додаткового" цукру в продукті. У такому разі звертайте увагу на рекомендований розмір порції і кількість цукру в ній.
Раніше вчені рассказали яка дієта здатна продовжити життя.
дієтолог назвала несподівану причину розвитку атеросклерозу.