Ці продукти підсилюють запах поту: що не варто їсти в сильну спеку
Запах поту вважається одним з найнеприємніших і часом перебити його не можуть дезодоранти й навіть два-три походи в душ за добу. Пітливість і особливості запаху не залежать від віку і статі.
У кожної людини є свій запах через що виділяється підшкірного жиру й у всіх цей процес відрізняється - хтось взагалі не потіє або ж піт не має різкого запаху, а хтось на спеці моментально покривається мокрими плямами й поруч стояти неможливо.
Запах поту можуть посилювати певні продукти. Які з них не варто вживати, якщо у вас підвищена пітливість - читайте нижче.
Як пояснюють медики, чисті піт - це сіль і вода. А апокринні залози, які знаходяться в пахвових западинах і в паху, виділяють певний секрет, який змішується з потім.
Крім того, в пахвових западинах комфортне місце для бактерій, і продукти їх життєдіяльності можуть давати неприємний запах.
Неприємний запах може бути ознакою прихованих захворювань. При цукровому діабеті піт пахне аміаком або прілими яблуками, а при лактозній недостатності - капустяним соком, запах аміаку - при хворобі нирок, при нестачі вітаміну Д ПІТ має кислий запах.
Запах яєць і сірки вказує на проблеми зі шлунком або кишечником. А ось рибний запах поту може сигналізувати про захворювання печінки.
Неприємний запах у поту буває після вживання алкоголю. "Перегар" виходить з організму через весь організм, алкоголь утворює оцтову кислоту, яка виводиться в основному з потім і сечею.
Зловживання солодким і борошняним дає неприємний запах поту. І при такій їжі в організмі стає дуже багато найпростіших грибів - і при надлишку просто цукру утворюється дисбаланс мікробіоти.
Часте миття волосся шампунями з ароматами, кондиціонери та мило - знижують щільність корисних бактерій на шкірі. А це підсилює роботу сальних залоз і секрету виробляється більше.
Корисні продукти підвищують рівень сірки в організмі, і він починає виділяти сірковмісні гази. До таких продуктів відносяться: часник, варені яйця, капуста, часник, зелена цибуля, кмин і каррі.
Добавка глутамату натрію викликає рясне потовиділення. А ще гострі спеції - перець чилі або халапеньо, гірчиця, імбир і хрін. Рецептори на мові розуміє гостроту як жар і дають сигнал мозку, що в організм надійшло щось гаряче. Це викликає виділення поту, щоб остудити тіло.
Рясне потовиділення може викликати надмірне вживання кавових (кава, чай, шоколад, какао, кока-кола) і газованих напоїв. А зіпсувати запах вашого тіла може свинина і квасоля.
Підсилює запах поту одяг з тканини з низькою повітропроникністю - поліестер, нейлон.
До речі, раніше ми писали про те, як впоратися з підвищеною пітливістю.
А ще розповідали про те, що названо продукти, якими можна "заїдати" стрес.