Свіжі овочі та фрукти: експерти розповіли, як позбутися нітратів
Фахівці пояснили, в яких овочах і фруктах можуть міститися нітрати
В Україні починається період, коли на полицях супермаркетів та на ринках стали з'являтися ранні овочі і фрукти. Більшість з них вирощують у теплиці або привозять з-за кордону, а це загрожує тим, що в корисних продуктах можуть бути нітрати. Як розпізнати неякісні овочі і фрукти, а також, як позбутися нітратів у них, пише видання "Вести".
Виявляється, не всі рослини і плоди накопичують нітрати однаково. Чим більше розмір плоду – тим більше в ньому шкідливих речовин, так як свою масу вони отримують саме за рахунок цих речовин. Найбільше накопичують нітрати: диня, кавун, картопля, листовий салат, чорна редька, щавель, шпинат, білокачанна капуста, морква, буряк, редис, селера. Найменше шкідливих речовин зустрічається у вишні, яблуках, бобах, квасолі і сливах.
В ранніх овочах і фруктах можуть бути нітрати (pixabay.com)
Експерти розповіли, як можна знизити кількість нітратів і пестицидів, які можуть міститися в ранніх овочах та фруктах:
- Додати в тазик з водою сік половини лимона і одну чайну ложку морської солі. Цим складом помити овочі та фрукти. Така вода ефективно видаляє наліт.
- Після обробки розчином, зрізати і видалити ті частини, в яких можуть накопичуватися шкідливі речовини – вершки, корінці і шкірку.
- Молоду картоплю варто замочити в холодній воді і при очищенні потрібно зрізати повністю всі позеленілі частини. Також варто вчинити і з морквою. В зелених плямах міститься отруйна речовина соланін.
- Овочі і фрукти можна звільнити від значної частини нітратів, якщо замочити на 15-20 хвилин у холодній воді. Особливо цей спосіб підходить для листової зелені. А ось коренеплоди і капусту перед замочуванням варто нарізати шматочками.
- Кількість нітратів знижує і обробка продуктів – варіння, смаження. Запікання і приготування на пару. Є один нюанс – відвар потрібно злити відразу після приготування, а тільки після цього солити страву. Смаження вбиває нітрати всього на 10%.
- Перед тим, як вживати ранні овочі або фрукти, варто прийняти вітамін С, оскільки він не дає накопичуватися нітратам в організмі.
- Салати або овочі перед приготуванням можна збризкувати гранатовим соком або лимонною кислотою – вони мають властивість знешкоджувати нітратні сполуки.
- Не зберігайте розморожені овочі, свіжі салати і соки в холодильнику більше доби, так як при зміні температури і довгому зберіганні нітрати мають властивість перетворюватися на нітрити – небезпечні канцерогенні речовини.
- Будь-які овочі і фрукти не варто зберігати в холодильнику більше декількох днів, так як вони втрачають свої вітаміни.
Нагадаємо, раніше ми писали про те, що експерти попередили про небезпеку, яка може бути у ранній полуниці.
А також розповідали про те, що українцям робити з простроченими продуктами.