Вміст нітратів у ранніх кавунах та динях перевищує допустиму норму в два рази
Експерт із якості та безпеки харчових продуктів Олена Сидоренко розповіла виданню "Obozrevatel" про те, чи варто купувати кавуни та дині в липні і чим саме вони шкідливі.
"Вже з'явилися херсонські кавуни, але мої знайомі в Херсоні, які безпосередньо займаються вирощуванням баштанних культур, по секрету розповіли, що у них кавуни не дозріли. Літо в цьому році не таке спекотне. Ті кавуни, які з'являються - це комбінований спосіб. Або додатково стимулювався зростання за рахунок внесення нітратів, добрив, різних стимуляторів росту, або це були тепличні", - розповіла Олена Сидоренко.
Відео: Олена Сидоренко розповіла про шкідливість ранніх кавунів і динь (obozrevatel.com)
Експерт Сидоренко повідомила, що на початку липня спеціальна перевірка виявила у кавунах і динях підвищений вміст нітратів. Варто відзначити, що хімікати перевищують допустиму норму у два рази.
"У кавунах середина була в нормі, в межах допустимого. А біля кірки було перевищення фактично вдвічі... Більш небезпечні дині – там нітратів більше. Крім того, дуже часто, щоб дині зберігалися, додатково застосовують гербіциди і пестициди. Тому в динях велика небезпека накопичення крім нітратів інших речовин - пестицидів і гербіцидів", - пояснила Сидоренко.
Експерт порекомендувала утриматися від покупки популярних літніх баштанних культур на узбіччі. За її словами кавуни і дині добре вбирають оскільки "це не герметична пляшка". Також вона додала, що за годину ці "ягоди" вбирають вихлопні гази і метали і що кірка прекрасно пропускає всередину, з навколишнього середовища.
"Якщо не можете заїхати в поле до знайомого фермера, тоді краще купуйте у супермаркеті", - підкреслила Олена Сидоренко.
Варто відзначити, що раніше вже предупреждали і лікарі про шкоду вживання в їжу ранніх кавунів, хоча по суті кавун є дуже корисною для здоров'я ягодою. А один з мешканців Кривого Рогу самостійно перевірив столичні кавуни на вміст шкідливих речовин.
Рекомендуємо до перегляду: