Що можна їсти у Великий піст 2018: страви для щоденного раціону
Правила харчування у Великодній піст та рецепти смачних пісних страв
Великий піст займає центральне місце в православному календарі як час духовного і фізичного очищення, молитов, спогадів земного життя Христа і його жертв заради спокутування гріхів людства. Про те, що можна їсти у Великий піст 2018, - в матеріалі Styler.
Основні правила харчування у Великий піст
У 2018 році Великодній піст триватиме з 19 лютого по 7 квітня. На віруючих чекають 7 тижнів обмежень в раціоні, основною складовою якого стане рослинна їжа. Якщо ви поститеся в перший раз або хочете дізнатися цікаві рецепти страв і зробити меню у Великий піст смачним і різноманітним, наша стаття стане для вас корисною.
Готуватися до посту починають заздалегідь, і вже за тиждень до його початку з раціону виключають м'ясні страви. Перший та останній тижні посту найсуворіші в харчуванні.
В понеділок 19 лютого рекомендується повна відмова від їжі. Також не можна їсти у Страсну п'ятницю (5 квітня).
Фото: Основу раціону в піст складають овоеві страви (pixabay.com/jill111)
У деякі дні допускаються відступи в суворих правилах. На такі православні свята, як Благовіщення (7 квітня) і Вербну неділю (25 березня), можна включити в раціон рибу. У Лазареву суботу (31 березня) дозволяється рибна ікра. Крім цього, у вихідні дні можна випивати по келиху червоного сухого вина.
Також варто звернути увагу, що церква рекомендує утриматися від посту у разі наявності серйозних захворювань, і дає деякі послаблення для вагітних, дітей і літніх людей.
Для здорової людини обмежене харчування у Великий піст - чудова можливість оздоровити і очистити свій організм. Але все-таки головним у цей період залишається саме духовне очищення.
Раціон у Великий піст: що можна їсти по днях
Календар пісного харчування в несуворі дні передбачає наступний режим:
Понеділок, середа, п'ятниця - сухоїдіння. Допускається вживання фруктів і овочів, які не пройшли термообробку, а також вода, компоти, трав'яний чай.
Вівторок, четвер - гаряча їжа без олії. Це можуть бути каші, супи (наприклад, грибний бульйон з картоплею або вермішеллю).
Фото: У піст рекомендують вживати каші і рослинні продукти (pixabay.com/hugok38)
Субота, неділя - можна їсти страви з додаванням рослинної олії. В раціон включають овочеві рагу, запечену картоплю, буряк, моркву, пісний борщ, супи з овочевою засмажкою на соняшниковій олії.
Зловживати такими приправами як сіль, цукор, перець та прянощі в піст також не варто. Віддавайте перевагу їжі, приготованій на пару, грилі або в духовці.
Енергії в період посту додадуть горіхи, маслини, сухофрукти (родзинки, інжир), мед. Їх також можна включати в свій раціон в помірних кількостях в несуворі дні посту. Дозволені пісний хліб та інша випічка без молока і яєць.
Страви, які різноманітять меню у Великий піст 2018
Що можна їсти в період посту, щоб раціон був збалансованим і різноманітним, -підкажемо далі.
Для більшості людей харчування у Великий піст є величезним випробуванням. Але знаючи кілька рецептів, меню можна зробити набагато цікавішим і смачнішим. Пропонуємо вашій увазі рецепти апетитних пісних страв на перше, друге і десерт.
Грибний суп пісний
У вихідні можна побалувати себе пісним грибним бульйоном з локшиною. Для цього знадобиться: 200-300 гр. печериць, 3 картоплини, 1 морква, вода, 1-2 ст. л. рослинного масла, вермішель - 0,5 склянки.
Фото: В піст можна їсти овочеві супи (pixabay.com/stevepb)
Очистити овочі. Картоплю нарізати кубиками, моркву натерти на тертці, цибулю порізати півкільцями. Приготувати цибульно-морквяну піджарку на рослинній олії. Гриби помити і порізати пластинками. У каструлю налити 1,5 л води і довести до кипіння, після чого додати гриби, картоплю і засмажку, а через 15 хвилин - вермішель, і варити ще 15 хвилин. Прикрасити блюдо і надати йому свіжиого аромату допоможе кріп і зелений лук.
Пісне рагу з квасолею
Для овочевого рагу необхідно: 5 шт. картоплі, ¼ середнього качана капусти, 1 склянка квасолі, 1 морква, 1 цибулина, 1 солодкий перець, 2 помідори.
Замочити квасолю на ніч, після чого відварити до напівготовності. Овочі нарізати дрібними кубиками, моркву можна подрібнити соломкою. У сотейник скласти картоплю і капусту, додати склянку води і протушкувати близько 20 хвилин. Окремо на сковороді інші овочі протушкувати протягом 10 хвилин. Потім вміст сковороди перекласти в сотейник до картоплі і капусти і додати квасолю, перемішати, додати спеції за смаком і залишити на повільному вогні ще на 15 хвилин.
Фото: Для приготування рагу в пост використовують тільки овочі (pixabay.com/Engin_Akyurt)
Десерт - печені яблука
Харчування у Великий піст може бути дуже смачним. Ось кілька рецептів пісних десертів, якими ви можете порадувати себе. Найпростіший з них - печене яблуко з сухофруктами. Візьміть 1 велике яблуко і акуратно виріжте серцевину. Заповніть сумішшю родзинок з цукром, підсмаженим мигдалем і корицею. Запікати яблуко в духовій шафі необхідно при температурі до 180 градусів протягом 10-20 хвилин.
Фото: Печені яблука (pixabay.com/peppaapig)
Інші цікаві варіанти пісних десертів в пост - шоколадний пиріг, чайний кекс, фруктовий торт:
Відео: Рецепти пісних десертів (YouTube / Все буде добре)