Дієтолог пояснила, чому не варто боятися часнику і в чому його користь
При цьому дієтолог підкреслює: часник не бажано вживати натщесерце
Українська дієтолог Катерина Толстікова популярно пояснила, чому не варто виключати зі свого раціону часник. Один з найбільш ароматних продуктів саме через свою гіркоту і стійкий запах не завжди можна назвати "популярним". І все ж вживання часнику не тільки підтримує імунну систему, але також покращує здоров'я ротової порожнини і підтримує здорову мікрофлору шлунка. Про це дієтолог повідомила на своїй instagram-сторінці.
"Часник — супер важливий інгредієнт вашого раціону. І я впевнена, багато хто взагалі його боїться через запах і не вживають зовсім, а даремно", — пише Толстікова.
Далі дієтолог перераховує важливі властивості часнику, про які слід знати.
Корисні властивості часнику (фото: pixabay/MaisonBoutarin)
Чим корисний часник:
- Сірковмісним продукт, до складу якого входять тіосульфати (алліцин), сапоніни, фосфор, цинк і калій, селен, вітаміни А і С. Алліцин і тіосульфати пригнічують дії багатьох бактерій (антимікробний ефект).
- Стимулює макрофаги, лейкоцити, моноцити і нейтрофіли (білі тільця крові), збільшує продукцію глутатіону (підтримання імунної системи).
- Збільшує NK-клітини і T-лімфоцити, підвищуючи стійкість організму до вірусів, профілактуючи ГРВІ і знижуючи запальні цитокіни.
- Знижує зростання Candidа (протигрибкова дія).
- Покращує здоров'я ротової порожнини (профілактика періодонтитів).
- Активний в лікуванні і профілактики Хелікобактера (підтримання здорової мікрофлори шлунка).
- S-аліл меркаптоцистеін, що входить до часник, активує JNK1 and caspase-3, які вбивають онко клітини.
- Диалілдісульфід профілактує розвиток раку грудей.
- Етил ацетат в часнику перешкоджає розвитку алергії за рахунок пригнічення білка імунної системи FceRI і знижує виділення гістаміну.
- Захист від УФО, завдяки зниженню уроканінової кислоти в шкірі.
- S-аліл цистеїн знижує оксидативний стрес і бореться з вільними радикалами (anti-age ефект).
- Знижує загальний холестерин і фракції "поганого холестерину" (ЛПНЩ), тим самим нормалізуючи ліпідний обмін.
- Аджоен в часнику перешкоджає ожирінню, впливаючи на кількість жирової тканини.
- Крута детоксикація, завдяки збільшенню ферментів фази детоксикації в печінці — глутатионтрансферазы і CYP2B.
- S-аліл цистеїн захищає клітини головного мозку від руйнування і покращує когнітивні навики.
І все ж дієтолог підкреслила, що часник не варто вживати на голодний шлунок, так як це може викликати неприємні симптоми з боку шлунково-кишкового тракту.
"Обережно тим, хто має гіперчутливість до часнику або алергію", — нагадала Катерина Толстікова.
Нагадаємо, раніше експерти розповіли, які продукти слід купувати в липні-серпні. Адже акцент завжди потрібно робити на сезонних овочах і фруктах — вони найбільш корисні.
До речі, відома українська фітнес-тренер Аніта Луценко поділилася рецептом сочевичного супу, який відмінно підійде навіть тим, хто не любить "заморочуватися" дієтами, але хотів би схуднути.
Незвичайні факти про каву (відео: STYLER)