Як харчуватися взимку і які сезонні продукти приносять найбільшу користь – пояснює дієтолог Ольга Орлик
Зима – період, коли ми рухаємося менше, а їмо часом набагато більше, ніж у літню пору року. Багато українців зізнаються, що саме взимку набирають кілька зайвих кілограмів.
Ендокринолог вищої категорії, асистент кафедри діабетології НМПАО ім. П.Л. Шупика Ольга Орлик погоджується: більшість її пацієнтів дійсно скаржаться на те, що взимку набирають 5-7 зайвих кілограмів, а потім усе літо з ними борються.
Ми попросили лікаря розповісти, як варто харчуватись взимку із користю для організму і щоб при цьому не набрати зайву вагу.
Також на прохання Styler Ольга Орлик пояснює користь найбільш доступних нашому гаманцю сезонних продуктів і радить "оптимальні" страви, які допоможуть харчуватись збалансовано.
"Дійсно, взимку ми стаємо менш рухливими. Наша діяльність зосереджується в основному в закритому приміщенні. Витрата калорій у таких умовах менша за їх надходження. Крім того, взимку немає наших помічників у схудненні – огірочків, помідорчиків, кабачків та баклажанчиків. У зимовий період основна їжа – це каші, картопля, хліб та чайок або молочко з бубличками", - підкреслює Ольга Орлик.
Отже, що їсти взимку, щоб не набирати вагу та отримувати корисні речовини з продуктів? Дієтолог пояснює: їжа – це не тільки джерело енергії. Бо разом із їжею ми отримуємо мікроелементи та вітаміни, які необхідні нам для життя.
Для нормального функціонування організму, людині необхідні білки, жири,вуглеводи, вітаміни та мікроелементи, які ми отримуємо з їжею.
"З білками усе зрозуміло: основними джерелами білку є м’ясо, риба, яйця, молоко та кисломолочні продукти, сир. Перелічені продукти не залежать від сезонності. Мова піде про овочі та фрукти. Для максимального збереження вітамінно-мікроелементного складу дієтологи рекомендують вживати сезонні продукти. Взимку це продукти, які зібрано в попередньому сезоні, тобто восени", - пояснює Ольга Орлик.
До сезонних овочів у зимовий період належать усі види буряку, моркви, капусти. А також - картопля, цибуля, гарбуз. Із фруктів – яблука, груші, ягоди (полуниця, малина, смородина, ожина), сливи, абрикоси (морожені).
Овочі дієтолог радить вживати у вигляді гарнірів до м’яса та м’ясних страв або риби. Не слід також забувати про овочеві супи (для зниження вмісту вуглеводів з меншою кількістю картоплі).
То які ж "зимові" продукти приносять найбільше користі?
Дієтолог-ендокринолог Ольга Орлик пояснює, яку користь і поживність організму дають сезонні овочі.
"Капусті здавна приписували лікувальні властивості. Цей овоч у пошані в народній медицині багатьох країн, особливо в Україні. З 16 вільних амінокислот у складі білокачанної капусти є триптофан, лізин, метіонін. Капуста містить вітаміни А, В1, В6, С, Р, К, солі калію і фосфору, фітонциди тощо. Взимку та восени цей овоч забезпечує людину вітаміном С, якого в цей час у їжі обмаль", - каже Ольга Орлик.
Рецепти капустяних салатів:
Капустяний салат з моркви та яблук: капуста (500 грамів), морква (1 штука), яблуко (2 штука), олія або лимонний сік для заправки, спеції, оцет – за смаком. Очищені яблука нарізати шматочками, моркву натерти, капусту нарізати або пошинкувати, заправити олією або соком. Салат краще подавати до рибних і м’ясних страв.
Капуста з часником: капуста (500 грамів), часник (3-4 зубчики), сметана (200 грамів), сіль, перець, спеції – за смаком. Тоненько нашинкувати капусту, додати розчавлений часник, залити сметаною та перемішати. Можна приправити свіжою зеленню (кріп, петрушка, кінза).
"Це щедре джерело фізіологічно важливих сполук для обміну речовин в організмі людини. Його здавна застосовували з лікувальною метою. За вмістом амінокислот буряк переважає майже всі овочі. До складу буряку входять: гама-аміноолійна амінокислота, яка сприяє обміну речовин в головному мозку. Також – бетаїн, з якого утворюється фізіологічно активний холін, який має протисклеротичні властивості", - пояснює лікар.
Окрім того, за словами Ольги Орлик, в буряку містяться вітаміни С, В1, В2, каротин, пектинові речовини, багато заліза (1400 мг на 100 г) та мідь (140 мг на 100 г), йод та марганець.
Буряк незамінний при хронічних запорах та атонії кишечника.
Буряковий салат з чорносливом: буряк (2-3 штуки), чорнослив (200 грамів), відварений рис (2 столові ложки), сметана або майонез для заправки, спеції, свіжа зелень – за смаком. Буряк відварити або запекти у духовці, натерти. Чорнослив промити та залити склянкою кропу. Коли чорнослив набух та став м’яким, відділити від кісточки та мілко нарізати. Змішати чорнослив з буряком та охолодженим відвареним рисом. Заправити сметаною або майонезом. Можна додати свіжу зелень.
Буряковий салат з яблуком: буряк (2-3 штуки), яблука (2-3 штуки), свіжий лимон (½ штуки), родзинки, кориця. Печений або відварений буряк та яблука натерти на терці, додати промиті, розпарені родзинки (або чорнослив), посипати корицею. Вичавити сік лимона, додати сметану.
Салат із часником та горіхами: буряк (500 грамів), часник (4 зубчики), горіхи (5 штук), оцет, олія або лимонний сік – для заправки (на вибір). Натерти печений або відварений буряк. Розтерти волоські горіхи та вичавити часник. Усе перемішати, заправити – за смаком.
"Це полівітамінна культура. Вона багата на каротин, який при наявності жирів у кишківнику, перетворюється на вітамін А. Цей вітамін підвищує опірність організму до інфекційних захворювань. У моркві є фосфоліпіди, інозит, лецитин і стероли", - роз’яснює Ольга Орлик.
З мінеральних сполук у моркві міститься калій, магній, фосфор та хлор, а також алюміній, бор, ванадій, залізо, йод, кобальт, мідь, марганець, цинк.
Морквяний салат з цибулею та яйцем: морква (1 штука), цибуля (1 штука), яблуко (1 штука), яйце (1 штука), сметана (або майонез, олія), листя салату, зелень, спеції. Сиру моркву натерти на крупній терці.
Яблуко очистити від шкірки, видалити кісточки та нарізати кубиками. Цибулю мілко пошинкувати. Яйце, зварене в круту, натерти або мілко нарізати. Додати зелень, спеції за смаком, заправити олією або сметаною, чи майонезом. Подавати із зеленим листям салату.
Морквяний салат з селерою: морква (250 грамів), селера (150 грамів), зелень, вершкове масло, сіль, оцет. Моркву й селеру натерти, полити підігрітим маслом, посипати нарізаною зеленню, додати спеції за смаком. Салат можна заправити майонезом.
"Щодо людей із цукровим діабетом, варто зазначити, що овочі, м’ясо та рибу своїм пацієнтам я практично не обмежую. Головне – їсти невеликими порціями та контролювати показники глікемії вдома за допомогою глюкометра", - радить лікар.
Ольга Орлик також застерігає, що так звані жорсткі дієти можуть принести організму шкоду.
"На думку дієтологів, низькокалорійні дієти (800-1000 ккал/добу) є стресом для організму. Внаслідок цього вмикається механізм економії енергії, що призводить до швидкого набору ваги після припинення дієти", - пояснює Ольга Орлик.
Загалом, дієта підбирається індивідуально з урахуванням групи фізичної активності, віку, статі, гастрономічних вподобань, релігії та звісно економічного аспекту. Такий стиль харчування називається раціональним харчуванням. Він підходить як для осіб із зайвою вагою, так і для тих, хто хоче бути здоровим та залишатись у формі.
"Дієтолог розраховує необхідну кількість білків, жирів, вуглеводів і після цього складає раціон із необхідних продуктів. Корисною для здоров’я та безпечною може бути саме така дієта", - каже Ольга Орлик.
Якщо при цьому у людини немає можливості потрапити до дієтолога, можна скласти раціон самостійно, використовуючи рекомендовані унції для різних груп продуктів і правила прийому їжі. Цю інформацію можна знайти, підписавшись на курс уроків про здоровий спосіб життя в рамках онлайн-школи діабету.
Як подовжити життя і зробити його здоровим: дієтолог розкрив головний секрет.
Дієтолог розвіяв найпопулярніші міфи про здорове харчування.