Вартість "борщового набору" в січні 2019 зросла на 34,5%, порівняно з січнем 2018-го
Ціни на продукти в Україні за зиму 2019 року стали надто високими – деякі овочі подорожчали практично в 4 рази, а от фрукти радують низькою вартістю. У 2019 також подешевшали деякі продукти першої необхідності – цукор та яйця. Інші товари та послуги б'ють по гаманцю українців – зростання цін на них за рік складає від 2,5% до 28%, в порівнянні з січнем минулого року. Про те, скільки будуть коштувати продукти навесні 2019 року розповідає "Сьогодні".
За підрахунками державної служби статистики, інфляція з січня 2018 року по січень 2019 року склала 9,2%. При цьому, продукти подорожчали в середньому на 7,9%. Вартість "борщового набору" шокувала покупців: капуста коштує 12-15 грн/кг, картопля — 9-10, морква і буряк — 9-12. Рівно рік тому вартість цих продуктів була меншою як мінімум на 50%. Найбільше подорожчала цибуля – в 4 рази. Зараз її вартість коливається від 20 до 22 гривень за кілограм.
Ціни на продукти в Україні у січні 2018 та 2019 років (інфографіка)
Удар по гаманцю "пом'якшили" ціни на фрукти: яблука коштують від 5-6 гривень за кілограм. Цитрусові і банани коштують на 8-12% дешевше, ніж у минулому році. Приміром, кілограм апельсинів можна знайти за вартістю 25 гривень за кілограм (на 6 гривень менше, ніж у січні 2018 року). Ціни на продукти в Україні в цілому зросли, особливо це видно по овочам – їх вартість зросла на 34,5%. Фрукти сумарно подешевшали на 19,2%. На 12,6% знизилася ціна на яйця. Економіст Іван Нікітченко вважає, що подорожчання овочів пов'язано з неврожаєм.
"Не секрет, що яблук в минулому році зібрали багато, а, наприклад, цибуля не вродила, звідси і зміна цін в рази, через рік все може бути зовсім по-іншому, — каже він.
Підвищення вартості алкогольних напоїв і тютюнових виробів пов'язано зі збільшенням акцизів.
"Набагато подорожчали алкоголь і тютюн (+18%) через підвищення акцизів на них. Внесок у загальну інфляцію вніс і 40% підвищення цін на газ і майже 25% на комунальні послуги", - зазначив економіст.
Економісти і аграрії вважають, що зниження цін на овочі, у тому числі на "борщовий набір" очікується не раніше, ніж наприкінці квітня. Тоді на прилавках з'являться молоді овочі.
"Причини традиційні: до весни пропозиція овочів все нижче, витрати на зберігання все більше, так як сховища треба обігрівати, тому собівартість продукції зростає. Через місяць ціни на моркву, буряк, капусту, цибулю зростуть ще на 10-15%, або на 1,5—2 грн/кг. А ось картопля подешевшає вже на початку квітня, коли з'явиться молода картопля з Єгипту. Та й пропозиція картоплі збільшиться, насамперед на базарах. Урожай в минулому році був хороший, і селяни, які забезпечують картоплею близько 85% ринку, почнуть масово продавати надлишки. Тому кілограм реально буде купити навіть по 5-6 грн. Яблука, навпаки, подорожчають у березні — квітні майже вдвічі, так як українські закінчаться, а імпорт буде залежати від курсу долара, це 16-18 грн/ кг і більше", — роз'яснив експерт Федір Рибаков.
Нагадаємо, що після новорічного квиткового колапсу УЗ готує подвійне подорожчання квитків.
Також ми писали, які зміни чекають долар в Україні.
Раніше повідомлялося, що в Україні серйозно подорожчають ліки.