ua en ru

"Найкраще для ваших клітин": дієтолог пояснила, чим корисна зелень

"Найкраще для ваших клітин": дієтолог пояснила, чим корисна зелень Ілюстративне фото: pixabay/nile

Дієтолог також поділилася рецептом соусу із зелені

Українська дієтолог Катерина Толстікова розповіла, чим для нашого організму так корисна зелень, яку потрібно активно пережовувати — петрушка, кріп, рукола, кінза, шпинат, зелена цибуля і т. д.

Як з'ясувалося, такі, здавалося б, "незначні" інгредієнти мають цілий комплекс корисних властивостей: від запобігання пародонтиту до профілактики онкології. Про це дієтолог написала на своїй instagram-сторінці.

По-перше, Толстікова підкреслює, що під час самого процесу активного жування в нашій ротовій порожнині підтримується правильний рівень рН (кислотно-лужний баланс). Також це профілактика карієсу і пародонтиту.

"Виділення слини з найважливішою амілазою, а також білків, багатих на пролін і гістатіни, які захищають нас від кандидозу ротової порожнини, дії умовно-патогенних стрептококів, впливу чаю і кави на зубну емаль", — пояснює дієтолог.

Дієтолог Катерина Толстікова

Дієтолог Катерина Толстікова (фото: instagram.com/dr.tolstikova)

До речі, жування заспокоює нервову систему. Крім того, регулює відчуття ситості і голоду.

"Як наслідок, завжди маємо відмінну вагу і настрій", — уточнює Толстікова.

Також в зелені міститься хлорофіл, який завдяки своїй хімічній структурі, подібній на гемоглобіна, насичує клітини киснем.

"Зелень — це життя без онкології, запалення, синдрому "leaky gut" (ред. — синдром дірявого кишечника), зайвої ваги, цукрового діабету і підвищеного тиску, це життя без подагри, задишки і поганого зору", — говорить Толстікова.

Також цікаво: Дієтолог поділилася рецептом "правильного" морозива для поліпшення мікрофлори кишечника.

Соус із зелені

Соус із зелені, приготовлений за рецептом дієтолога (фото: instagram.com/dr.tolstikova)

Далі дієтолог поділилася простим рецептом соусу із зелені, який досить просто приготувати в домашніх умовах.

"Тазиками не потрібно, а ось пучок подрібнити в блендері, додавши коріандр, пажитник, куркуму і 1ч/л оливкової олії, приготувавши таким чином соус для всього-чого-завгодно, може допомогти вашому організму бути трошки здоровішими", — підсумувала Катерина Толстікова.

Нагадаємо, раніше дієтолог Толстікова розповідала про користь найпопулярнішої ягоди серпня. Так, дієтолог пояснила, чим корисний кавун і як його правильно включити в раціон.

Також Толстікова розповіла, чому не варто відмовлятися від часнику, незважаючи на його запах. Часник — ще один продукт, який захищає вашу ротову порожнину. Більш того, він володіє рядом властивостей, корисних для підтримки здорової мікрофлори шлунка.

Як розпізнати ознаки серцевого нападу і надати першу допомогу