Досить рахувати калорії: Супрун розповіла невідомі факти про їжу

Досить рахувати калорії: Супрун розповіла невідомі факти про їжу
Колаж РБК-Україна

Уляна Супрун закликає українців до здорового харчування

Кількість калорій - це не завжди точний показник, за яким стоїть оцінювати шкоду або користь їжі. Коли ми вживаємо вуглеводи (хліб, макарони, солодощі, напої з цукром), слід враховувати їх глікемічний індекс, вважає в. о. Міністра охорони здоров'я Уляна Супрун.

Глікемічний індекс - це рейтинг продуктів за тим, наскільки швидко вони піднімають рівень цукру в крові. Чим він нижчий, тим краще.

Вуглеводи, які ми їмо, потрапляють в кров у вигляді цукру. Якщо нормувати кількість уживаних вуглеводів, вони не змінять рівень цукру, але, якщо з'їсти відразу багато солодощів, то рівень глюкози відразу різко зростає, пише Супрун.

Коливання цукру шкідливо, тому що це прискорює старіння, сприяє набору ваги. Також пік глюкози відразу підвищує інсулін, що особливо небезпечно для людей з діабетом другого типу.

Досить рахувати калорії: Супрун розповіла невідомі факти про їжу

Фото: Unsplash

Глікемічний індекс показує, як швидко їжа стане глюкозою крові. Чим він вище, тим гірше. При цьому глікемічний індекс певного продукту залежить від кількох факторів: скільки в ньому вуглеводів, яка частина з них цукор, і скільки клітковини. Чим менше цукрів і більше клітковини, тим краще.

Супрун радить намагатися вживати продукти з низьким глікемічним індексом.

В інтернеті є багато таблиць, в яких вказується цей показник для багатьох продуктів. Як приклад, можна подивитися цю таблицю.

Ось кілька прикладів:

Досить рахувати калорії: Супрун розповіла невідомі факти про їжу

Скріншот з Facebook

Варто зазначити, що глікемічний індексу не дає додаткової інформації про поживну цінність того або іншого продукту. Тому необхідно також брати до уваги і розмір споживаної порції.

Досить рахувати калорії: Супрун розповіла невідомі факти про їжу

Фото: Unsplash

На глікемічний індекс впливає спосіб приготування їжі, а також і інші продукти, які вживаються всі разом. Якщо продукт має високий глікемічний індекс, як картопля, його слід їсти з овочами, а не з хлібом і десертом.

Нагадаємо, що Супрун розповіла українцям про те, як побороти сухе повітря і недолік вологи, які дуже актуальні взимку.

Раніше повідомлялося, що Супрун заявила про те, що хвороба у дитини - не є вагомою причиною, щоб не ходити в школу.

Новини партнерів
On Top
Продовжуючи переглядати www.rbc.ua, ви підтверджуєте, що ознайомилися з Правилами користування сайтом, і погоджуєтеся з Політикою конфіденційності
Пропустити Погоджуюся