Вчені розповіли про зв'язок між генами і улюбленою їжею
Фахівці вивчили набори дрібних мутацій в ДНК чоловіків і жінок
Іспанські вчені з'ясували, що мутації в певних генах визначають те, наскільки людині подобаються різні види їжі – наприклад, шоколад, сіль, жирна їжа і овочі. Про це вони повідомили на конференції Experimental Biology 2017, що проходить в Чикаго.
"Більшості людей вкрай складно змінити свої харчові звички, навіть якщо вони знають, що зміна дієти критично важлива для їх здоров'я. Це пов'язано з тим, що наші харчові преференції і здатність дотримуватися планів впливає на те, що ми їмо і як ми дотримуємося дієти. Ми вперше спробували дізнатися, як гени, пов'язані з роботою мозку, впливають на дієту здорової людини", — заявила Сільвія Берциано з Автономного університету Мадрида.
Вчені вивчили дієти та набори дрібних мутацій в ДНК приблизно 800 чоловіків і жінок європейського походження, які живуть в Іспанії. Фахівці дізналися, яку їжу вони їли в останні дні. Крім того, випробовувані повинні були поставити оцінки кожної страви. Як з'ясувалося, гени дійсно керують харчовими уподобаннями людей. Одні виявилися пов'язані з кількістю поїдаються овочів і клітковини, а інші – з відношенням до солених продуктів.
Деякі гени мали зв'язок з певними видами продуктів. Наприклад, ген OXTR, пов'язаний з реакцією організму на гормон щастя, керував любов'ю або нелюбов'ю до шоколаду. А гени SLC6A2, SLC6A5 визначали ставлення до рослинного масла і цукру.
Багато з цих варіантів генів були пов'язані з підвищеною імовірністю розвитку ожиріння. Переліки таких генів дозволять допомогти людям боротися із зайвою вагою або уникати його появи.
Нагадаємо, вчені Данії успішно випробували новий метод боротьби з раком.