Якісні продукти - це питання не тільки смаку, але і здоров'я
Більше 60% всіх харчових продуктів на прилавках наших магазинів є фальсифікатом. До такого висновку прийшли експерти, пише Lifter.
За словами фахівців, у продажу є чимало продуктів, склад яких не відповідає тому, що написано на упаковці. В основному це молочна і м'ясна продукція, що входить в звичайний кошик споживача.
Додавання рослинних жирів і пальмової олії в молочну продукцію, заміна яловичини свининою чи птицею, додавання в мед глюкозно-фруктозного сиропу чи мальтозної патоки - це стандартні фальсифікації. Так, з'ївши такий продукт один раз, ви навряд чи отруїтеся. Але це не означає, що він нешкідливий. Адже такі продукти поступово впливають на здоров'я людини, а також можуть бути небезпечними для людей з певними захворюваннями.
Наприклад, "житній" хліб може бути зроблений з пшеничного борошна. Така фальсифікація може нашкодити на здоров'я хворим діабетом, адже білий хліб, на відміну від житнього, дуже швидко підвищує рівень глюкози в крові.
Як же виявити фальсифікат без спеціальних аналізів?
Сире м'ясо
Ілюстративне фото (pixabay.com)
М'ясний клей (або трансглутамінза) - це свинячий або яловичий тромбін (фермент системи згортання крові), який активно використовується виробниками вже понад півстоліття для склеювання м'ясопродуктів. Це робиться з метою економічної вигоди - навіщо викидати обрізки та залишки м'ясних продуктів, коли з них можна склеїти цілі шматки м'яса і продати за відповідною ціною? На жаль, самостійно це визначити неможливо. Намагайтеся купувати м'ясні продукти в перевірених місцях.
Копчена риба
Ілюстративне фото (pixabay.com)
Копчену рибу можна зробити за допомогою рідкого диму - найсильнішого канцерогену, забороненого в багатьох країнах світу. Виробники стверджують, що основний компонент подібної рідини - витяжка із звичайного диму, а рецепт виробництва тримається в секреті.
Відрізнити справжню копчену рибу від підробки можна: на розрізі цієї копченої риби м'ясо і жир жовтуватого відтінку, а в розрізі підробки виділення жиру майже немає, та й колір м'яса, як у простого оселедця. Тому перед покупкою по можливості попросіть продавця надрізати рибу.
Креветки
Ілюстративне фото (pixabay.com)
Купуючи креветки, насправді ми купуємо і воду в тому числі. В умовах промислового виробництва креветки піддаються зовнішній обробці звичайним льодом. Робиться це для того, щоб креветки залишалися цілими і не втрачали свого товарного вигляду.
Також штучно вирощені креветки містять у собі антибіотики, які додають у воду, щоб вони не хворіли. Надлишок антибіотиків в організмі викликає алергічні реакції і вбиває мікрофлору в організмі. Найчастіше використовують левоміцетин, який дуже повільно виводиться з організму людини.
Тому при покупці шукайте "атлантичні" креветки (тобто ті, що виловили в морі): в них антибіотиків набагато менше.
Червона ікра
Ілюстративне фото (pixabay.com)
Купуючи червону ікру, можна запросто потрапити на штучну, яку виготовляють з білкових продуктів: яєць, молока, желатину, а смак і колір надають з допомогою барвників, рибних ароматизаторів та інших смакових добавок. Уважно читайте написи на упаковках, порівнюйте ціну.
Основні ознаки штучної ікри:
Крабові палички
Всі вже давно знають, що в крабових паличках немає ніяких крабів. Але мало хто знає, що в основному там немає навіть риби! Виходячи з напису на упаковці, до складу крабових паличок входять крохмаль, барвники, консерванти і сурімі (рибний фарш). У такому фарші самої риби не більше 10%. Але якщо на упаковці не написано навіть "сурімі", остерігайтеся: такі палички складаються з соєвого білка з підсилювачем смаку.
Лосось
Ілюстративне фото (pixabay.com)
Більшість лососевих риб вирощується в штучних розплідниках, і годують їх тільки синтетичними кормами. Але натуральний блідо-сірий колір риби не є привабливим для покупця, тому в корм додають барвники, які надають м'ясу рожевий відтінок.
Наслідки вживання цих добавок катастрофічні: втрата нічного зору, зміна кольору шкіри, підвищена чутливість до яскравих променів світла. Намагайтеся вибирати лососину самого неяскравого кольору.
Сметана
На упаковці справжньої сметани завжди написано: "Кількість молочнокислих мікроорганізмів на кінець терміну придатності продукту - не менше 1х107 КУО/г", а термін її зберігання становить не більше двох тижнів. Крім того, справжня сметана при наливанні утворює "гірку", від якої повільно відходять "хвилі".
Молоко
Ілюстративне фото (pixabay.com)
Велика частина магазинного молока підробка і цей тест не проходить.
Налийте склянку молока і поставте її на столі при кімнатній температурі. Стакан попередньо треба вимити і обдати окропом. Далі спостерігайте за тим, що відбувається, не перемішуючи. Максимум за добу молоко повинно придбати кислий смак. Потім воно повинно перетворитися на кисляк і втратити кислий смак (або він повинен сильно ослабнути). У цей момент простокваша має представляти собою однорідну масу, схожу на желе, але нестійку і легко перемішується.
Якщо...
Тому будьте уважні у магазинах!