"Альтернативний" олів'є, карпачо зі свиного язика і салат з гарбузом та хурмою – відмінні варіанти здорових страв для новорічного столу
"Якщо не приготувати давно звичні олів'є і шубу – Новий рік просто не настане!" – впевнений відомий український кухар Євген Клопотенко.
Він стверджує: українці настільки звикли до старих традицій приготування новорічних страв, що навряд чи готові радикально змінити їх.
"Нещодавно я був в супермаркеті. Ходив з великою кошиком, збирав продукти. Підійшла жінка і запитала: "Це ви на Новий рік вже купуєте?" Звичайно ж ні! Адже до Нового року – більше десяти днів! Я дуже хочу, щоб люди не переживали за новорічний стіл, і часу на приготування страв витрачали мінімально", - говорить він.
Під час зустрічі на презентації тарілки здорового харчування від проекту "ПроЗдорове" Євген Клопотенко запропонував приготувати на Новий рік 2018 кілька оригінальних страв, які точно здивують ваших гостей. А також – стануть корисною альтернативою звичним жирним стравам.
Євген Клопотенко впевнений: стояти годинами за плитою не варто. Адже тоді задоволення від приготування їжі стає все менше, а для страви важлива не лише майстерність, а й настрій самого кухаря.
"Коли я пропоную чимось замінити або хоча б просто трохи видозмінити олів'є, багато хто дуже дивується. Але я вважаю, що треба ввесь час експериментувати. А ще - готувати страви на Новий рік можна не тільки смачні, а й корисні для здоров'я", - каже кухар.
Пропонуємо вашій увазі три рецепти оригінальних і незвичайних страв на Новий рік 2018 від Євгена Клопотенко.
Інгредієнти на дві порції:
200 грамів гарбуза
1 невелика хурма
Сік одного апельсина
1-2 щіпки кориці
100 грам натурального йогурту без добавок
1 чайна ложка меду
2 чайних ложки великих панірувальних сухарів
Кілька листочків м'яти для декору
Кілька шматочків авокадо
Приготування:
Із гарбуза зняти шкірку, нарізати кубиками розміром приблизно по 1 сантиметру.
Вичавити сік апельсина в невелику каструльку. Додати гарбуз, корицю. Довести до кипіння і варити на невеликому вогні, доки гарбуз не стане м'яким. Тут важливо не пропустити момент, коли зовні шматочки гарбуза будуть м'якими, а всередині – трохи твердими. Зазвичай це займає 15 хвилин. Тоді зняти з вогню і дістати гарбуз із соку.
Хурму почистити від шкірки і порізати невеликими шматочками або теж кубиками.
В невеликому посуді змішати йогурт з медом.
У салатнику змішати гарбуз, хурму, додати заправку з йогурту, посипати салат панірувальними сухарями і прикрасити листочками м'яти.
Порізати дольками авокадо. Прикрасити ними салат.
Порада: для приготування цього салату найкраще підійде солодка хурма – корольок або шарон.
Інгредієнти на дві порції:
1 свинячий язик
1 паличка кориці
2 зірочки анісу
2 гвоздичні бруньки
Щіпка сушеного перцю чилі
Щіпка сушеного насіння фенхелю
2 столові ложки гірчиці
1 чайна ложка меду
Сік половини лимона
Сіль за смаком
Приготування:
Спеції змішати і перетерти у ступці до отримання однорідного порошку.
Відварити язик у підсоленій воді зі спеціями протягом 30 хвилин на невеликому вогні. Потім почистити і порізати тонкими скибочками.
В невеликому посуді змішати гірчицю, лимонний сік і мед, добре перемішати.
Викласти язик на тарілку і подавати разом з соусом.
Для салату:
2 морквини
2 картоплі
200 грамів телятини
100 грамів замороженого зеленого горошку
Половина невеликої цибулини
Вершкове масло (для смаження)
2 солоних огірка
Сіль, перець за смаком
Для майонезу:
2 яєчних жовтка
1 столова ложка гірчиці із зернами
Сік половини лимона
Дрібка солі
100 грамів рослинної олії
Овочі помити і поставити запікатися в духовку при температурі 180 градусів до готовності. Разом з овочами запекти м'ясо у фользі з невеликою кількістю солі.
Коли м'ясо і овочі будуть готові, дістати з духовки, дати їм трохи охолонути і порізати великими шматками.
Огірок також порізати великими шматками, а цибулю – дрібно.
У сковорідці трохи підсмажити горошок з вершковим маслом протягом п'яти хвилин.
Приготувати майонез – у мисці збити жовтки із сіллю, гірчицею і лимонним соком до отримання однорідної маси. Потім невеликими порціями почати вливати масло і продовжувати збивати, доки не використовуєте все масло, а майонез не стане однорідної консистенції.
У салатнику змішати всі складові, заправити їх майонезом. Додати сіль і перець за смаком.
Смачного і гарних свят!
До речі, американці приготували їстівну львівську площу Ринок.