ua en ru

Скільки щодня проїдають українці: експерт назвав суму

Скільки щодня проїдають українці: експерт назвав суму Фото: Їжа (pixabay.com/RitaE)

Стало відомо, у скільки обходиться жителям України їжа, кава і посиденьки в кафе

Українці щодня, без урахування додаткових обідів в кафе і кави з колегами, проїдають більше 78 гривень, а за місяць – 2340 гривень. Про це розповів економіст Олександр Охріменко у коментарі для Gazeta.ua.

Йдеться про домашні обіди, сніданки та вечері.

За даними експерта, щомісяця кожен українець проїдає 2340 гривень. Проте якщо до цієї суми додати приблизну вартість за обіди в кафе, посиденьки з друзями та каву у закладах, то щоденний раціон українця становить 238 гривень, а щомісяця доходить до 7 тисяч гривень.

"Українці їдять досить економно", - зазначив експерт харчової промисловості Андрій Дерюгін.

"Більшість не витрачає на харчування й 78 гривень. Ця сума – це скоріше раціон міського жителя", - вважає він.

"У селі люди намагаються їсти домашні продукти і закрутки, тому її (суму) треба ділити навпіл. Але не відмовляють в ковбасах і споживають більше хліба, ніж міські жителі. Повноцінне харчування з обідами в кафе проходить не частіше ніж 5-7 разів на місяць", - додав Дерюгін.

Однак при цьому українці їдять майже, як європейці.

"Раціон українців можна прирівняти до європейського меню. Поляки їдять ще менше риби, ніж ми. Менше на третину вони п'ють молоко, їдять сиру і сметани – всього 12 кг/міс., цукру – 2 кг/міс., яєць – 12 шт./міс. і хліба – 6 кг/міс. Соняшникової олії ми їмо однаково, а от щодо овочів і фруктів у наших сусідів – явна перевага. Поляк з'їдає в місяць більше 10 кг овочів, 5 кг фруктів, ягід і горіхів", - розповів Олександр Охріменко.

"За місяць кожен українець з'їдає: 20,3 кг молока, молокопродуктів та масла, 4,3 кг – м'яса, м'ясопродуктів та сала, 18 яєць, 0,7 кг – риби і рибопродуктів, 1,8 кг олії та інших рослинних жирів, 3,2 кг цукру (включаючи цукор, використаний на кондитерські вироби), меду, 3,4 кг фруктів, ягід, горіхів, 5,5 кг – картоплі, 7,7 кг овочів і баштанних, 9,2 кг хліба та хлібних продуктів", - зазначили у виданні.

До речі, кухар Сергій Бойко поділився рецептом пісної страви.