Звичайна харчова йодована сіль в кулінарії використовується з давніх часів. Її користь і смакові якості виявили задовго до появи вчених і дослідників і з того часу сіль стала незамінним атрибутом на кожній кухні.
У чому користь йодованої солі і якою вона може завдати шкоди - читайте в матеріалі нижче.
Без хлориду натрію, а це і є справжня назва солі, відбувається швидке зневоднення клітин, з кісток починає вимиватися кальцій, а серцевий м'яз стає в'ялим і починає набагато гірше ганяти кров по судинах тіла.
Сіль міститься в крові, сльозах і поті людини. І саме вона допомагає стримувати вологу в організмі в спекотні дні.
Для отримання йодованої солі в процесі очищення в сіль додають водний розчин йоду. Потім відбувається процес випарювання зайвої вологи й кристали йоду щільно зчіплюються з кристалами солі.
Йод необхідний організму людини, бо його нестача викликає захворювання щитовидної залози. Зазвичай це проявляється тьмяністю шкіри, випадання волосся і крихким нігтям. Можуть бути проблеми з концентрацією уваги, пам'яті та розумова відсталість.
Йодовану сіль стали застосовувати при готуванні теж досить давно і вважається, що вживання такої солі благотворно впливає на організм. Організм виробляти йод самостійно не може, значить повинен отримувати його з їжею.
Крім солі йод міститься в морепродуктах, морській капусті. Але і там кількість йоду невелике, тому найоптимальніший варіант у багатьох країнах - йодована сіль.
У свій час вважалося, що йодовану сіль можна замінити морський - нібито в ній цього мікроелемента теж багато. Але насправді немає і між йодованою та морською солі різниці майже немає - тільки смакові якості.
Дійсно, йодована сіль - найкраща профілактика захворювань щитовидної залози. Але тут є важливі нюанси.
Якщо захворювання вже присутні, то перед вживанням йодованої солі потрібно консультуватися з лікарем обов'язково - чи можна таку сіль, в якій кількості і як часто.
Рекомендована добова доза йодованої солі - 150 мкг, а це всього лише ½ чайної ложки в день.
Ще таку сіль можна застосовувати в медицині - наприклад, інгаляції під час простудних захворювань. Пари солі зміцнюють судини, вбивають шкідливі бактерії на стінках носа.
А ванночки для нігтів з йодованою сіллю допомагають зміцнити нігтьову пластину, зроблять нігті міцними та блискучими.
Надлишок йодованої солі в раціоні може призвести до підвищення кров'яного тиску. А це викличе додаткові проблеми в роботі серця, нирок і головного мозку.
А ще надмірна кількість йодованої солі може погіршити захворювання щитовидної залози - тому людям з такими проблемами потрібно строго дотримуватися своєї денної норми.
Не можна вживати таку сіль при підготовці до певних видів лікування раку - це питання потрібно обговорити з лікарем.
Вживання йодованої солі може відбитися і на інших органах людини - ложка солі на добу дуже швидко погіршує здоров'я.
А ще йодована сіль не годиться для консервації - овочі під впливом молекул стають м'якими та втрачають своє природне забарвлення. І такі консерви довго стояти не будуть.
Йодид калію частково руйнується при термічній обробці та випаровується з солі, якщо вона довгий час стоїть відкрита - тому зберігайте йодовану сіль із закритою кришкою.
До речі, раніше ми розповідали про те, чим можна замінити сіль на кухні в певних стравах.
А також ми писали, що вчені спростували найпопулярніші міфи про морську сіль.