ua en ru

У 2016 році найбільш затребуваними серед роботодавців залишаються робітничі професії

У 2016 році найбільш затребуваними серед роботодавців залишаються робітничі професії Фото: Найбільш затребувані професії (kakprosto.ru)

В Службі зайнятості можна абсолютно безкоштовно перенавчитися на нову спеціальність

Станом на початок грудня у базі даних державної служби зайнятості знаходяться 53,3 тисячі вакансій. Як розповів в. о. голови Державної служби зайнятості Валерій Ярошенко, в переважній більшості найбільш затребуваними серед роботодавців протягом всього 2016 року залишаються робітничі професії.

За його словами, протягом 11 місяців 2016 кількість вакансій в базі Служби зайнятості становила понад 870 тис.

"Аналізуючи їх, можу сказати, що в країні не вистачає робочих рук. Ви знаєте, що служба зайнятості реформується і її послуги стають все більш доступні для населення. Тому укомплектування вакансій проходить набагато швидше. Вже сьогодні розпочався процес реорганізації, в рамках якого ми плануємо зменшити кількість адміністративно-господарського персоналу та збільшити кількість фахівців, які займаються обслуговуванням клієнтів", - підкреслив Ярошенко.

Він зазначив, що в країні найбільша потреба в таких фахівцях: водії автотранспортних засобів, продавці продовольчих товарів, підсобні робітники, оператори котелень, швачки, кухаря, вантажники та інші робітничі професії.

Серед професій у яких є дефіцит фахівців найбільше: водій тролейбуса (154 вакансії і лише 26 претендентів), лікар загальної практики-сімейний лікар (119 вакансій і 16 претендентів), слюсар-електрик з ремонту електроустаткування (236 вакансій і 156 претендентів), фрезерувальник (192 вакансії і 79 претендентів), молодший інспектор МВС (117 вакансій і 44 претендента).

В країні не вистачає лікарів-педіатрів, лікарів-терапевтів, токарів, шліфувальників. При цьому, серед найпопулярніших професій серед безробітних є бухгалтер (по країні роботу з цього напрямку шукає 7467 безробітних), керівник підприємства-директор (3503 безробітних), спеціаліст державної служби (4862 безробітних), економіст (2879 безробітних), головний бухгалтер (2150 безробітних), юрист (1176 безробітних).

"Дисбаланс на ринку праці - це загальнонаціональна проблема, яка відома країні вже багато років. Є перелік спеціальностей, на які популярно вчитися - це юристи, економісти, менеджери. У той час, коли у роботодавців надлишок працівників таких професій, а не вистачає саме конкретних професіоналів", - підкреслив Ярошенко.

Разом з тим, він зазначив, що якщо професія людини стала не затребувана на ринку праці, то в Службі зайнятості можна абсолютно безкоштовно перенавчитися на нову спеціальність.

До речі, Рада встановила новий порядок формування тарифної сітки оплати праці.