До гіркоти в огірках люди ставляться спокійно, хоча це викликає досаду і засмучення. А ось гіркі кабачки трапляються набагато рідше. Причинами гіркоти стає неправильне вирощування і зберігання.
Які помилки ведуть до гіркоти в кабачках і чи варто вживати їх потім в їжу - читайте в матеріалі нижче.
Гіркота в кабачках особливо гостра і її порівнюють з полином. Позбутися від цього присмаку дуже важко. Фахівці стверджують, що гіркоту дає куркубітацин, який накопичується у всіх овочах сімейства гарбузових.
Куркубітацин з'являється через недостатню кількість вологи під час дозрівання кабачків. Особливо небезпечно, коли грунт довго була сухою, а потім її почало заливати водою у великому обсязі.
Також гіркота може з'явитися через частого і рясного поливу кабачків - надлишку вологи. При великій кількості вологи може навіть з'явитися грибок, і весь урожай загине.
Експерти рекомендують в прохолодні, і похмурі дні поливати кабачки раз в 5 днів і не лити воду на листя. У спекотні дні - раз на дві доби, рано вранці або пізно ввечері.
Гіркота може з'явитися і при нестачі сонячного світла, оскільки кабачкам сонце дуже потрібно.
Ще одна причина - надлишок добрив, особливо мінеральних. Саме вони ведуть до вироблення куркубітацину.
Якщо ж ви вирощували кабачки за всіма правилами, а вони все одно гіркі, то справа у неправильному зберіганні. Свіжі кабачки можна зберігати не більше двох тижнів.
Зрілі кабачки - до 6 місяців, але їх потрібно розмістити на горищі або веранді. А ось в підвалі або шафі, де темно і сиро, вони швидко почнуть гірчити.
Ну й остання причина - невідповідний грунт для вирощування кабачків.
Куркубітін має дуже сильну гіркоту, як у полину. Такі кабачки не годяться ні в їжу, ні на ікру, ні для консервації.
Ця речовина використовується в народній медицині та допомагає лікувати пухлини, виводить гельмінти, ще корисно при захворюваннях бронхів і виводить мокроту. А також чистить кровоносні судини та допомагає в профілактиці анемії.
У зовсім невеликих кількостях їсти такі кабачки можна, але у великих - це дуже небезпечно для здоров'я.
Куркубітин - це токсична речовина, і в організмі накопичується. Через деякий час може викликати небезпечні стану - від нудоти, блювоти та запаморочення до гастриту або виразки. Тому вживати гіркі кабачки в їжу не варто.
Фахівці закликають добре подумати, перш ніж вживати гіркі кабачки в їжу, бо це дуже небезпечно. І якщо ви вирішили ризикнути, то після обробки кабачки потрібно відразу вжити в їжу. Консервувати такі кабачки не можна.
У критичних ситуаціях є кілька способів, які допоможуть прибрати гіркоту з овоча.
Солона вода. Поріжте кабачок на шматочки та складіть в миску. Розчиніть 2 ст. ложки солі на 900 мл води. Занурте туди овоч і можна накрити кришкою і зверху притиснути важким. Залиште на 30-40 хвилин. При готуванні овоч не соліть.
Солі. Поріжте кабачки шматочками, складіть в друшляк. Зверху посипте сіллю - вона буде сприяти виділенню соку і гіркоту піде разом з ним. Залиште кабачки на пару годин, а потім промийте і просушіть.
Сметана. Якщо гіркота не дуже сильна, то залийте порізаний кабачок сметанним маринадом.
Варіння. Відваріть кабачки пару хвилин в киплячій воді.
Якщо до приготування страви з кабачків овоч не гірчить, а потім придбав неприємний присмак, то справа не в кабачках.
Неприємний присмак гіркоти може з'явитися через згірклу олію - кабачки вбирають жири й це вплине на смак.
Не люблять кабачки використання пекучого перцю. Навіть невелика кількість в стравах може додати не тільки гостроту, але і гіркоту овочу.
До речі, раніше ми писали про те, як можна зберігати огірки в холодильнику до двох місяців.
А ще розповідали про те, як зберігати моркву всю зиму у квартирі.