Рецепти на Старий Новий рік: топ-5 страв для затишної святкової вечері
Український кухар поділився оригінальними рецептами страв, які точно не залишать вас байдужими
На порозі – Старий Новий рік, до вас скоро прийдуть гості, а готувати безліч складних страв зовсім немає часу? Не біда! Ми підготували для вас добірку простих у приготуванні, але дуже оригінальних страв для вишуканої вечері.
Рецептами страв на Старий Новий рік з нами поділився відомий український кухар Євген Клопотенко. Він впевнений: кулінарні клопоти не повинні бути тягарем, адже приготування їжі нерідко перетворюється в суцільний поспіх і надмірні переживання. А дарма!
"Думаю, головний секрет – це готувати із задоволенням, яку страву ви б не робили. Не варто витрачати на приготування їжі добу або дві. Якщо готувати прості страви зі звичайних і доступних усім продуктів, часу на готування піде набагато менше", - говорить Євген Клопотенко.
Фото: Старий Новий рік - прекрасний привід зібратися вдома за вечерею (pixabay.com/StockSnap)
За його словами, не варто засмучуватися, якщо у вас немає можливості приготувати багато страв.
Старі традиції пора змінювати, впевнений Клопотенко: замість звичного олів'є можна приготувати гарнір з кускусу з рибою. А ще – запечену картоплю з шампіньйонами і оригінальний десерт – шоколадну салямі.
Топ-5 рецептів на старий новий рік від Євгена Клопотенко
Клікайте на картинки рецептів, щоб побачити їх у збільшеному варіанті.
Індичка з сухофруктами і журавлинним соусом
Для страви знадобиться 1 індича грудка зі шкіркою, кориця, курага, барбарис, біле вино, оливкова олія. Також - сіль і перець за смаком. Для соусу потрібно підготувати заморожену журавлину, цукор і мед.
Перш за все треба порізати курагу і сушений інжир. Сухофруктів має бути стільки, щоб вони могли щедро покрити індичу грудку.
Сухофрукти потрібно змішати з корицею, сіллю, білим вином, чорним перцем, оливковою олією і барбарисом. Цією сумішшю натерти індичку.
Фото: Рецепт на Cтарий Новий рік - Індичка з сухофруктами і журавлинним соусом (прес-служба)
Індичку треба загорнути у фольгу і поставити запікати при 180 градусах до готовності. Розкрити фольгу, коли індичка буде наполовину готова.
Приготувати соус: журавлину залити гарячою водою, щоб вона розморозилася. Потім перетерти через сито. Поставити перетерту журавлину на вогонь у невеликій каструлі. Як тільки вона нагріється, додати до неї мед і цукор. Випарювати суміш на невеликому вогні, доки стане густою.
Подавати індичку разом із соусом.
Печінковий торт зі смородиною і цибулевим конфітюром
Для торта знадобляться: півкілограма курячої печінки, 2 яйця, 2-4 столові ложки борошна, 150 грамів замороженої смородини, 400 грамів крем-сиру, 100 грамів цибульного конфітюру, соняшникова олія для смаження, сіль і перець за смаком.
Спочатку треба ягоди розморозити при кімнатній температурі.
Фото: Рецепт на Старий Новий рік - печінковий торт зі смородиною і цибулевим конфітюром (прес-служба)
Потім печінку перебити у блендері до отримання однорідної маси. Додавати при цьому борошно по чайній ложці. Має вийти така ж консистенція, як для млинців. Додати в масу сіль і перець.
З отриманої маси сформувати млинці однакового розміру. Обсмажити на сковорідці з антипригарним покриттям, додавши рослинної олії.
Викласти млинці на тарілку, дати їм охолонути.
Кожен млинець змастити крем-сиром. Викласти на них ягоди і трохи цибулевого конфітюру. Торт прикрасити ягодами і поставити в холодильник мінімум на дві години. Після цього – подавати до столу.
Філе хека на подушці з кускусу з овочами
Для однієї порції страви знадобляться: 200 грамів філе хека (1 штука), 30 грамів кускусу, 2 томати чері. Також – половина невеликої червоної цибулини, половина лимона, насіння фенхелю на кінчику ложа, 1-2 столових ложок оливкової олії, сіль і перець за смаком.
Кускус потрібно залити окропом в невеликій мисці. Дати настоятися 5 хвилин під кришкою.
Фото: Рецепт на Старий Новий рік - філе хека на подушці з кускусу з овочами (прес-служба)
У цей час на сковорідці обсмажити тонко нарізану цибулю і порізані великими шматками томати. Додати сіль і перець, насіння фенхеля, сік лимона. Викласти на сковорідку кускус, добре перемішати і зняти з вогню.
Філе хека трохи посолити. Викласти на пергамент кускус з овочами, а зверху – рибу. Загорнути в конверт і перев'язати з двох сторін кулінарною ниткою. Поставити в розігріту до 180 градусів духовку. Запікати протягом 10 хвилин.
Обережно розкрити конверт і подати на тарілці, поливши рибу соком лимона.
Картопля запечена з печерицями
Для трьох порцій картоплі знадобляться: 6 картоплин, 70 грамів вершкового масла, 100 грамів печериць, 50 грамів цибулі. Також – 1 зубець часнику, сіль і перець за смаком, розмарин.
Картоплю розрізати уздовж на дві частини. Кожну частину нарізати ще і в поперек.
Розтопити в каструлі вершкове масло, доки стане рідким. Викласти картоплю у форму на пергамент, щедро змастити розтопленим вершковим маслом. Додати сіль, розмарин, перець. Зубчик часнику розчавити плоскою частиною ножа і покласти до картоплі. Поставити в розігріту до 180 градусів духовку.
Фото: Рецепт на Старий Новий рік - картопля запечена з печерицями (прес-служба)
Гриби помити, порізати великими шматочками.
Цибулю порізати дуже дрібно і обсмажити на вершковому маслі кілька хвилин. Додати в масу гриби і перемішати. Смажити ще кілька хвилин.
Посипати картоплю тушкованими грибами і довести картоплю до готовності в духовці. Подавати страву до столу теплою.
Шоколадна салямі з білого шоколаду з сушеної журавлиною, арахісом і цедрою
Для чотирьох порцій страви знадобляться такі складові: 100 грамів білого шоколаду, 150 грамів вершкового масла, цукор, арахіс, 200 грамів цукрового печива, цедра половини лимона, 50 грамів сушеної журавлини, 20 грамів коньяку (за бажанням).
Фото: Рецепт на Старий Новий рік - Шоколадна салямі з білого шоколаду з сушеної журавлиною, арахісом і цедрою (прес-служба)
Спочатку треба на водяній бані розтопити білий шоколад. Вершкове масло нагріти до кімнатної температури. Печиво розламати у велику крихту. Якщо беремо волоські горіхи, то їх теж треба трохи подрібнити.
У мисці збити жовтки із цукром. Додати коньяк і розтоплений білий шоколад. Якщо десерт плануєте давати дітям, то замість коньяку додайте воду. Перемішати до однорідності. Додати печиво, горіхи, журавлину і цедру лимона.
Добре вимісити і викласти суміш на пергамент або на щільну плівку.
Сформувати ковбаску. Зав'язати з двох сторін. Поставити в холодильник мінімум на 8 годин, після чого можна відразу ж подавати цей десерт до столу.
Нагадаємо, раніше The Washington Post прорекламували український борщ.
Також ми підібрали кращі рецепти смачних зимових страв.