Різдвяний піст 2017: рецепти смачних страв на кожен день
Сорокаденний Різдвяний піст 2017 розпочинається у православних християн 28 листопада
Різдвяний піст 2017 - один з найтриваліших і останній в році, триватиме до Святвечора. Протягом 40 днів посту забороняється вживання м'ясних і молочних продуктів. Решта правил не такі суворі, як під час Великого посту. Детально про те, яким має бути харчування в Різдвяний піст по днях, а також про особливості та традиції говіння перед Різдвом, розповість Styler.
Традиції в Різдвяний піст 2017: історія та особливості
З давніх-давен пост напередодні Святвечора для віруючих тривав 7 днів. Однак на початку ХI століття відбулася церковна реформа, і константинопольським патріархом було прийнято рішення збільшити тривалість Різдвяного посту до 40 днів.
Фото: Піст перед Різдвом триває 40 днів (pixabay.com/silviarita)
Початок Різдвяного посту щороку припадає на 28 листопада і закінчується він 6 січня.
У народі цей пост називали Пилипівкою (в день перед початком Різдвяного посту вшановується пам'ять апостола Пилипа). Також відома його назва - Корочун. Селяни вважали Різдвяний піст вдячністю Господу за зібраний урожай.
Як і для будь-якого говіння, церква встановлює певні правила вживання їжі в Різдвяний піст. З усією строгістю їх дотримуються монахи, для мирян можливі деякі послаблення. Однак варто пам'ятати, що піст не є дієтою. Це час для духовного очищення перед великим святом, коли крім обмежень в їжі, необхідно щодня молитися і просити покаяння.
Страви на Різдвяний піст: як харчуватися по днях
Харчування в Різдвяний піст досить різноманітне. Незважаючи на те, що м'ясо, яйця і молочні продукти їсти не можна, в раціоні в певні дні допускається риба, масло, червоне вино. Всього в календарі харчування виділяється три різних за суворістю періоду.
- З 28 листопада, коли починається Різдвяний піст, і до 19 грудня по понеділках, середах і п'ятницях - страви без олії, у вівторок, четвер і вихідні дні - гарячі страви з додаванням рослинної олії і риба. 4 грудня, в свято Введення в храм Пресвятої Богородиці, допускається келих червоного сухого вина. Також вино і рибу дозволено вживати в їжу в свято Миколая Чудотворця (19 грудня).
Фото: Харчування в Різдвяний пост - в деякі дні дозволені страви з риби (pixabay.com/RitaE)
- З 20 грудня до 2 січня в понеділок, середу і п'ятницю - сухоядіння. По вівторках і четвергах - гарячі пісні страви з маслом. У суботу та неділю - їжа з рослинним маслом і риба. Келих вина можна випити 1 січня.
- Найсуворіший період Різдвяного посту починається з 2 січня і триває до Святвечора. У середу та п'ятницю - сухоядіння, у вівторок і четвер - гарячі страви без олії. У субботу, 6 січня, за правилами потрібно утримуватися від їжі до появи в вечірньому небі першої зірки. Розговлятися слід починати з сочива (традиційне блюдо з рису або пшениці).
Різдвяний піст 2017: смачні рецепти пісних страв
Страви в Різдвяний піст можна готувати з сезонних овочів, варити на воді будь-які каші, пекти пісний хліб, також можна їсти сухофрукти, мед і горіхи.
Рецепт смачних пісних котлет з капусти урізноманітнює меню в дні, коли в їжу допускається додавати рослинне масло:
Відео: Рецепт котлет з капусти (Youtube / Sergey Pokanevich)
Ікра з буряка і капусти - альтернатива салату під час Різдвяного посту:
Відео: Рецепт бурякової ікри на Різдвяний піст (YouTube/Кулинарные видео рецепты Video Cooking)
Знайомий усім вінегрет також є пісною стравою. Дуже смачний і незвичайний рецепт салату з додаванням печериць і квасолі.
Відео: Литовський вінегрет (YouTube/Пошаговые Рецепты Вкусных Блюд)
У рибний день посту можна приготувати рибний пиріг з цибулею і рисом. Ароматне, ситне і корисне блюдо - відмінний варіант обіду і прикраса будь-якого святкового столу.
Відео: Рецепт рибного пирога (YouTube/Natallinn)
Солодощі у Різдвяний піст 2017: корисні рецепти
Піст - це не привід відмовлятися від десертів. Смачний і корисний рецепт граноли повністю відповідає правилам Різдвяного посту.
Відео: Рецепт пісного десерту (YouTube / NanaSweetHome)
Ще одним варіантом десерту або перекусу під час Різдвяного посту 2017 можуть бути корисні цукерки. Їх готують із сухофруктів, насіння, горіхів без додавання цукру. Такі ласощі сподобаються і дорослим, і дітям, а також підійдуть і для святкового частування на День св. Миколая, Новий рік.
Відео: Рецепт корисних цукерок (YouTube / Все буде добре)
Слід пам'ятати, що період Різдвяного посту - не тільки обмеження в їжі. Це, перш за все, - час духовного очищення, обов'язковим ритуалом якого є молитва з чистим серцем і покаяння. Також церква в ці дні рекомендує читати Святе Письмо.