Фахівці розповіли киянам, де купувати та як обирати ранні овочі
Названі основні характеристики для вибору корисних овочей
Експерти вважають, що ранні овочі не завжди корисні для організму. Причиною цьому є те, що окрім вітамінів вони часто містять велику кількість нітратів. Спеціалісти розповіли, на що слід звертати увагу при виборі та де краще купувати ранні овочі. Про це повідомляє "Depo.Київ" з посиланням на Держпродспоживслужбу міста Києва.
Зазначається, що вміст нітратів у овочах закритого грунту у 1,5-2 рази більше, ніж у відкритому.
"Якщо є підозра, що куплені овочі "багаті на нітрати", зберігати їх потрібно протягом короткого часу, бажано у прохолодному темному місті чи холодильнику", - відзначили експерти.
Обираючи ранні овочі слід пам'ятати:
- надійніше купувати ранні овочі в магазинах, - там продукцію приймають від виробників, які мають необхідні документи про вміст нітратів у овочах;
- чим більший плід, тим більше в ньому стимулюючих речовин;
- вся зелень (кріп, шпинат, петрушка) та огірки повинні бути темно-зеленого кольору. Обріз коренів зелені повинен бути свіжим, а огірки твердими і мати тонку шкірку;
- молода капусту має бути легкою і не дуже твердою, з яскраво-зеленими блискучими листями і вологим, свіжим обрізом;
- плоди редису повинні бути не дуже великими, але твердими і рівномірно забарвленими, без темних і жовтих плям;
- при виборі болгарського перцю рекомендується звертати увагу на чашечку (вона має бути зеленою) і мати свіжий обріз.
Фахівці застерегли, що нітрати, потрапляючи в організм, викликають отруєння, захворювання серцево-судинної, нервової, травної систем.
"Пам'ятайте, що у корінні, шкірі, поверхневих шарах овочів та фруктів, накопичується найбільша кількість нітратів", - йдеться в повідомленні.
Повідомляється, що не можна вживати стебла петрушки, капусти, кропу, селери (нітратів там на 50-60% більше ніж в листі), шкірки огірків, динь, баклажанів, кабачків, буряка, редьки.
Також відзначається, що повністю позбутися нітратів неможливо, проте можна зменшити їх кількість.
"Перед вживанням і приготуванням овочі слід ретельно мити та видаляти позеленілі частини, де накопичується найбільше нітратів. Обов'язково перед вживанням овочі та фрукти замочувати в холодній воді не менше 30 хв. Вимочувати та відварювати овочі слід у великій кількості води, що важливо, відвар зливати одразу після закінчення готування, тому що при охолодженні частина нітратів повертається в овочі", - зазначили експерти.
Під час варіння овочів кількість нітратів знижується на 40-80 %. Салати, плодово-овочеві соки та готові до вживання овочі бажано їсти відразу після приготування.
"Найсвіжіші овочі мають термін зберігання від 5 до 10 днів. При купівлі овочів га фруктів звертайте увагу на їх зовнішній вигляд, терміни реалізації, вимагайте у продавців надати документи, які засвідчують якість та безпеку харчових продуктів", - порадили фахівці.
До речі, вчені назвали три продукти, які необхідно вживати щодня.